Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

New Orleans

New Orleans er den største by i delstaten Louisiana. Byen kaldes også Crescent City (halvmånebyen) på grund af den form den har med sin placering langs Mississippi floden. Byens kælenavn er "Big Easy". Selve byen har omkring 490.000 ( år 2000) indbyggere, mens Greater New Orleans Area (inkluderer omkringliggende forstæder) har ca. 1,2 millioner indbyggere. Ca. 28% af befolkningen er hvide, mens ca. 67% er afro-amerikanere. Resten er primært asiater.

Table of contents
1 Geografi og historie
2 Indbyggerne
3 New Orleans i dag
4 Vand og kirkegårde
5 Billeder

Geografi og historie

Geografisk ligger byen på højde med De Canariske Øer og Cairo. Klimaet er subtropisk, og der falder omkring 1500 mm regn om året mod ca 700 mm i Danmark. Gennemsnitstemperaturerne ligger mellem 10-15 grader (i december og januar) og 28-32 grader i juli og august. Det er ikke ualmindeligt at temperaturen på en varm sommerdag kan komme op i nærheden af 50 grader celsius på det varmeste tidspunkt, og den høje temepratur sammen med den høje luftfugtighed betyder, at der om sommeren kommer tordenbyger næsten hver eneste dag.

Byen afgrænses mod syd af floden (Mississippi) og mod nord af Lake Pontchartrain. I modsætning til mange andre byer, hvor man taler om "Uptown" og "Downtown", taler man i New Orleans om "Riverside" og "Lakeside". Kommer man til byen fra nord, kan man køre over Lake Pontchartrain Causeway, der med sine 38 km er verdens længste bro, der udelukkende går over vand.

Byen blev grundlagt i 1718 af Jean Baptiste LaMoyne, Sieur de Bienville, og han gjorde byen til hovedstad i Louisianaterritoriet, som dengang var en fransk koloni. Indtil da havde Mobile i det nuværende Alabama været territoriets hovedstad. Stedet, hvor han grundlagde byen, var ikke det mest optimale sted at placere en by, men af hensyn til kontrollen med handelen på Mississippi, havde franskmændene brug for en by nær udmundingen af floden, og stedet var det bedste Bienville kunne finde. En New Orleans forsker har da også kaldt byen "den nødvendige by på det umulige sted".

Nord for byen ligger som nævnt den store sø Lake Pontchartrain, syd for byen løber floden, og på alle sider er byen omgivet af sumpe og marskland. Samtidigt ligger byen lavere end havets overflade, så gaderne var meget ofte oversvømmede, og selv efter at man byggede et dige rundt om byen, gik floden tit over diget, så der alligevel opstod oversvømmelser. Indbyggerne var da også i høj grad plaget af sygdomme som malaria og ikke mindst gul feber, som i mange år krævede tusinder af menneskeliv hvert eneste år.

At byen trods dette ligger på et strategisk vigtigt sted bekræftes af, at USA's 3. præsident Thomas Jefferson udtalte, at "Der er et sted på jorden, hvis indehavere er vores naturlige og vanemæssige fjender. Det sted er New Orleans". I 1803 købte USA Louisiana territoriet af Frankrig, og så blev New Orleans amerikansk, som Jefferson havde ønsket.

I december 1814 og januar 1815 udkæmpede general Andrew Jackson, der senere blev USA's præsident slaget om New Orleans. Det endelige slag foregik ved Chalmette, lige uden for selve byen. Jacksons tropper, der til lejligheden var forstærket med blandt andet "frie sorte", choctaw indianere og ca. 1.000 mand fra sørøveren Jean Lafittes bande nedkæmpede her en engelsk hær. Amerikanerne slog angrebet på byen tilbage med et tab på kun 13 mand mod englændernes ca. 300 dræbte, men efter slaget viste det sig, at der allerede var sluttet fred. Nyheden var bare ikke nået til New Orleans.

I begyndelse af det 19. århundrede begyndte byen at vokse uden for rammerne af den oprindeligt franske by. Nye bebyggelser begyndte at skyde op, primært på områder, hvor der tidligere havde ligget store plantager, hvor især tilflyttere af amerikansk afstamning slog sig ned. Når amerikanerne slog sig ned vest for byen, var der primært fordi de franske og spanske indbyggere ikke ønskede dem inde i byen. De havde ikke ønsket at blive amerikanske, og der var en del gnidninger mellem amerikanerne og de oprindelige indbyggere.

Under borgerkrigen blev New Orleans tidligt (1862) erobret af nordstaterne, og byen var besat under resten af krigen.

Indbyggerne

De oprindelige indbyggere var altså franskmænd. Børn af franske forældre, der blev født i byen blev kaldt kreolere. Ægteskab mellem hvide og farvede var forbudt, men det forhindrede ikke, at der ret hurtigt opstod en "blandingsrace" af hvide og farvede, og betegnelsen kreolere blev udvidet til også at gælde denne gruppe, og i dag er det stort set udelukkende denne befolkningsgruppe, der kaldes kreolere. I 1760'erne fordrev englænderne franskmændene fra provinsen Acadienne i New Foundland, og mange af disse acadiennes slog sig ned i Lousiana, især i den sydvestlige del af staten, men en del kom også til New Orleans. Ordet acadienne blev senere forvansket til cajun, der i dag er betegnelsen for de hovedsagligt fransktalende indbyggere i Louisiana. Under det spanske styre kom der er del spaniere til byen, og i dag er New Orleans en af USA's mest blandede byer.

New Orleans i dag

I dag er New Orleans opdelt i en række bydele. Den ældste del af byen kaldes French Quarter eller bare "The Quarter". Denne bydel ligger der, hvor Bienville grundlagde den første bosættelse. De fransktalende i byen kalder området Vieux Carré, den gamle firkant. Denne del af byen afgrænses mod sydøst af floden, som på dette sted løber nærmest fra syd mod nord. Mod nordøst afgrænses bydelen af Esplanade Avenue, mod nordvest af North Rampart Street og mod sydvest af Canal Street. Her i French Quarter er husene meget præget af den spanske periode, mens gadenavnene stort set alle er franske. Her finder man blandt andet Bourbon Street (Rue Bourbon), der er berømt/berygtet for sine restauranter, værtshuse, voodoobutikker, og meget andet. Der er også specielt i French Quarter at man finder de specielle smedejerns balkoner, mange med meget imponerende beplantninger. St. Louis katedralen, Pont Alba bygningerne, Presbytere og Calbildo er bare nogle af de historiske bygninger, som French Quarter er kendt for.

Øst for French Quarter ligger distrikterne Faubourg Marigny og Bywater, og mod vest langs floden ligger Business District med sine højhuse, Lower Garden District, Garden District, Uptown og River Bend. Disse områder, specielt Garden District er præget af meget store huse fra midten af det 19. århundrede.I Garden District bor gyserforfatteren Anne Rice (blandt andet kendt for sine bøger om vampyren Lestat), og her finder man Commanders Palace en af byens og verdens bedste restauranter. I det hele taget er New Orleans kendt for sin madkultur og sine mange berømte restauranter som fx Antoine's, Arnaud's, Brennan's og Delmonico. Verdensberømte kokke som René Bajeux, Paul Prudhomme og Emeril Lagasse stammer fra, og har deres restauranter i New Orleans. Men det er også muligt at få god mad på et lavere niveau. Her kan man fx prøve nogle af de mange cajun specialiteter, der fås mange steder i byen, fx Jambalaya, Crawfish Pie og File Gumbo, som der står i Hank Williams' gamle sang, eller hvad med en omgang alligatorpølse? Også de to sandwiches, opfundet i New Orleans, Po' Boy, der helst skal indtages på Mother's og Muffuletta, der blev opfundet på Central Grocery i 1906, og som stadig fås samme sted - foruden mange andre steder i byen.

Byen har også andre former for kultur. Ikke mindst musik. Cajun musik, Mississippi Delta Blues og ikke mindst New Orleans jazz spilles overalt i byen, både ude og inde. På pladser, gader, restauranter, fortovs caféer. Alle steder hører man musik, ikke mindst om sommeren.

Også indkøbsmulighederne er gode, dels i de mange butikker rundt omkring i byen, fx i Canal Street (grænsen mellem French Quarter og Central Business District), hvor der blandt andet ligger fotohandlere på stribe, men også de små spændende butikker i French Quarter, og så må man ikke glemme de to indkøbscentre, Jackson Brewery, der ligger i French Quarter og Riverwalk langs floden i Central Business District. "French Market", der oprindeligt var et fiske- og kødmarked, nestår i dag næsten kun af forskellige former for souvenirbutikker.

Vand og kirkegårde

Selv i dag er vand et problem. Regnvand, oversvømmelse i forbindelse med orkaner og storme, højtstående grundvand - alt det vand, der kommer ind i byen, bliver spærret inde af de diger, man har bygget for at holde det ude. Derfor har New Orleans også et at verdens største dræningssystemer. 22 pumpestationer over hele byen, pumper dagligt vand fra byen ud i primært Lake Pointchartrain, men også i mindre grad i Mississippi og i Intracoastal Waterway. De ca. 70 pumper, der står på pumpestationerne har en samlet kapacitet på over 100 millioner ton i døgnet, og under normale omstændigheder punpes ca. 65 millioner ton vand væk fra byen i døgnet. Til dræningssystemet hører også ca 270 km kanaler, heraf ca. halvdelen under jorden.

At grundvandet kun meget få steder ligger mere end 30 cm under overfalden, betyder også, at det er svært at foretage begravelser. Derfor bruger man I Now Orlean den skik, at begrave folk i gravsteder over jorden, som man også kender fra Spanien. Påø grund af disse grave, hvoraf specielt nogle familiegravsteder er udformet som hele huse med hegn omkring mm, kaldes kirkegårdene "Cities of the Dead". Kendte kirkegårde, er St. Louis No. I, hvor voodoodronningen Marie Laveuaxs grav er en stor attraktion. Hvis man drejer tre gange om sig selv, banker tre gange på graven og sætter et rødt kryds på den, opfylder hun et ønske. En anden kendt kirkegård er Lafayette No. I i Garden District, hvor scener fra filmen Double Jeopardy med Tommy Lee Jones og Ashley Judd blev optaget.

Billeder

Image:tordenbyge.jpg|Billedet er ikke sløret. Det er bare regnen, der får det til at se sådan ud. Bygningerne bag regnen er French Market ved Decatur Street Image:causewaycrossing.jpg|Lake Pontchartrain Causeway kan være en enerverende oplevelse. 38 km lige over vandet, med solen glimtende i bølgerne. Image:causewayskyline.jpg|Til gengæld får man et godt indtryk af byen, når den dukker op i horisonten Image:BourbonStreet.jpg|I Bourbon Street er der gang i den hele døgnet. Gaden er et af de få steder i ISA, hvor det er tilladt at indtage spiritus på et offentligt sted. Image:altaner.jpg|Imponerende altanbeplantning i Rue Royal. De flotte smedejernsgitre er helt skjult under bevoksningen. Image:stlouis.jpg|St. Louis katedralen på Jackson Square er en af USA's ældste katolske domkirker. Staten foran kirken forestiller Oberst, senere general Andrew Jackson, kendt som Old Hickory, der ledede de amerikanske styrker under salget om New Orleans. Jackson blev i 1828 valgt som USA's 7. præsident. Image:pontalba.jpg|Pontalba bygningerne ligger på hver sin side af Jacksom Square. Bygningerne blev opført som boliger af Michaëla Pontalba. Her kan man også se den imponerende beplantning, men der er også mulighed for at beundre den øverste balkons smedejernsgitre. Image:presbytere.jpg|Presbytere bygningen var oprindeligt bolig for præsterne ved St. Louis katedralen, men har i mange år tilhørt Louisiana State Museum. Image:skylineriver.jpg|Skyskraberne i Central Business District set fra Mississippi floden. Image:ComPal.jpg|Commander's Palace i Garden District regnes for at være én af verdens 5 bedste restauranter, trods den specielle farve. Der er ofte ventetid på 4 - 6 måneder for at få bord til middag. Image:stcharles.jpg. Charles Avenue går fra Canal Street gennem Central Business District, Lower Garden District, Garden District, Uptown til Riverbend. Her køærer St. Charles Avenue sporvognen. Der hævdes at være verdens ældste sporvogn i fortsat drift. Sporvognen blev etableret som hestesporvogn i 1835. De nuværende vogne er fra 1920'erne. Image:arnauds.jpg|Arnauds er et andet af de kendte spisesteder i New Orleans. Image:gator34.jpg|Alligatoren her er endnu ikke blevet til pølser, frikadeller eller en anden delikatesse. Den lever fortsat i sumpene syd for New Orleans, som en af de 750.000 alligatorer, der findes i Louisiana. Ca. 30.000 fanges hvert år for at holde bestanden på et fornuftigt niveau, og de anvendes primært som føde, mens skindet anvendes til sko, tasker og punge. Image:jazz.jpg|Live jazz musik forekommer på mange spisesteder og barer. Her synger publikum med på "Down by the Riverside" på Market Cafe ved French Market. Image:lafayette.jpg|Grave på Lafayette no. 1 Cemetary.


Denne artikel var dagens artikel den 10. maj 2005.Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: