Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Naturlig ressource

Tilbage til økologi
En naturlig ressource er et umiddelbart tilgængeligt gode. Når et gode mangler, opstår der behov. For dyrene drejer det sig i store træk om de basale faktorer: ilt, vand og føde. For planterne drejer det sig om ilt, lys, CO2, vand og gødningsstoffer. Naturlige ressourcer er derfor de faktorer, der findes i miljøet på et sted, og som lægger grunden for den række af økologiske nicher, som arterne udfylder. I princippet kan man sige, at hvor der findes en niche med uudnyttede, naturlige ressourcer, der vil der før eller siden indfinde sig en art, som kan leve af netop de ressourcer.

For mennesker drejer det sig grundlæggende om ilt, vand, føde, varme og menneskeligt selskab - opregnet efter, hvor hurtigt mangel bliver et desperat behov, men der er, og der opstår hurtigt mange flere. Det skyldes, at mennesker som art er enestående ved, at vi overlever ved at omskabe nicherne, så de passer til vore behov. Det medfører, at andre naturlige ressourcer må udnyttes. Det tvinger mennesker til skovrydning, minedrift, opdagelsesrejser osv.

Hvor mennesker lever, bliver konkurrenter (løver, ulve, rotter) forfulgt og om muligt udryddet. Gavnlige organismer (hvede, hamp, kvæg, hunde, chinchilla'er) bliver beskyttet og begunstiget. Ugunstige terrænforhold bliver omskabt (veje, broer, tunneller), og barske klimavilkår bliver imødegået (huse, elektrisk lys, vandforsyning, læhegn). Alt dette har vi udrettet, så vi ikke må nøjes med at leve af de naturlige ressourcer. Til gengæld koster det arbejde...(Jf. Skabelsesberetningen)

Se også

Litteratur

  • Heinrich & Hergt: Munksgaards Økologiatlas ISBN 8716107756Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: