Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Mykorrhiza

Tilbage til økologi
Ordet mykorrhiza kommer af græsk mykor = ”svamp” + rhiza = ”rod”, og det betyder altså ”svamperod”. Betegnelsen bruges om den symbiose mellem en svampeart og rødderne af en planteart, der er reglen mere end undtagelsen i naturlige plantesamfund.

Man ved i dag, at plantens hovedfordel af samlivet er en øget optagelse af fosfor. Det er et stof, som normalt er bundet til calcium i forbindelsen råfosfat. Den er så godt som uopløselig i vand, og det er derfor ikke muligt for planterne at optage fosforet. Men svampen forsyner desuden planten med andre, mineralske stoffer som f.eks. kvælstof, kalium, magnesium og kobber. Dertil kommer, at svampen beskytter rødderne mod angreb af andre svampe eller nematoder.

Til gengæld forbruger svampen mellem 5 og 20% af plantens nettoproduktion. Og dog er der også her noget vigtigt at notere sig, nemlig at svampen virker som transportkorridor for udveksling af sukker, vitaminer og plantehormoner mellem individer af forskellige arter. Der kan være grund til at betragte et plantesamfund som f.eks. en skov som ét sammenhængende system med de fælles mykorrhizaforbindelser som bindeled.

Frede Andersen ved Institut for Biologi, Syddansk Universitet, skriver: "...Ved den mykorrhiza-type, der findes hos vandplanter, vokser svampen inde i roden, hvorfra den strækker sit mycelium ud i søbunden..."

Table of contents
1 Litteratur
2 Se også
3 Links

Litteratur

  • Ulrich Gisi: Bodenökologie ISBN 3137472016
  • Heinrich & Hergt: Munksgaards Økologiatlas ISBN 8716107756
  • Sally E. Smith and David J. Read: Mycorrhizal Symbiosis, ISBN 0126528403

Se også

LinksDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: