Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Mønsted kalkgruber

Mønsted Kalkgruber ligger ved Mønsted syd for Hjarbæk Fjord og vest for Viborg. Kalkgruberne er huler i et overfladenært kalklag, hvor der i mange århundreder er blevet brudt kalk, bl.a. til fremstilling af mørtel til opbygning af kirker og klostre.

I mange århundreder drev de lokale bønder minevirksomheden, indtil i 1872 hvor rettighederne til kalken blev solgt til Mønsted Kalkværker. Helt frem til 1953 var der kalkbrydningsaktiviteter i minen.

Kalken ligger nogle steder i Nordjylland meget tæt på jordoverfladen. Dette skyldes at saltlag, aflejret da området var dækket af et lavvandet hav ligger i et tykt lag i undergrunden under kalken. Saltet har en lille massefylde i forhold til andre aflejrede lag. På grund af dette "flyder" saltet langsomt mod overfladen, mens de tungere lag "flyder" ned i undergrunden.

Når saltet bevæger sig mod overfladen skubber det blandt andet kridt og kalk foran sig. Når saltlaget når grundvandet stiger det ikke højere, da vandet opløser det og fører det bort. Kun opløste mineraler bliver tilbage og danner en gipskalot oven på saltlaget. Når saltet er nået hertil har det nogle steder skubbet kridt og kalk så højt op, at det kun ligger få meter under jordoverfladen. Normalt ville disse lag ligge i omkring 4-500 meters dybde. Mønsted Kalkgrube, Daugbjerg Kalkgrube og Tingbæk Kalkgrube ligger alle i sådan et hævet kalklag.

Kalken kan vaskes væk med underjordiske kilder og nedsivende vand og derved danne naturlige underjordiske gange og huler. De underjordiske gange kan falde sammen og danner derved såkaldte jordfaldshuller, hvor overfladejorden pludselig forsvinder i et hul.

Der findes ikke mange hulelevende dyr i Danmark, men specielt en enkelt dyreart har lært at udnytte hulernes konstante temperatur. Kalkgruberne i Jylland er kendt for sine store mængder af flagermus, der overvintrer i hulernes frostfrie miljø. I august samles flagermusene i hulerne for at parre sig og derefter går de i dvale samme sted indtil foråret, hvor de dukker frem igen. I Mønsted Kalkgruber findes specielt almindelig vandflagermus og den sjældnere damflagermus.

Minen er nu om dage mest kendt som en turistattraktion, hvor der af og til afholdes koncerter i de flotte næsten domkirkelignende store rum. Men faktisk udnyttes minen også stadig industrielt. Arla har lejet en stor del af gangarealet i minen til modning af Riberhus grubeoste. Ostene ligger til modning tre uger i de kølige gange. Her kommer temperaturen aldrig over 8 grader og luftfugtigheden er konstant omkring 98%. Dette giver et perfekt miljø til modning af oste - så perfekt at det kan betale sig at fragte ostene ned i de trange gamle minegange og vende dem hver uge i tre uger til modningen er færdig. De fleste oste bliver derefter eksporteret til Tyskland.

Mønsted Kalkgruber er åbne for besøg fra 15. maj til 1. oktober, samt i skolernes efterårsferie, mellem klokken 10.00 og 17.00.

Kilder

  1. Mønsted kalkgrubers hjemmeside
  • Skov- og Naturstyrelsen, Mønsted Kalkgruber, (Vandreture i Statsskovene, 112), 1999.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.




Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: