Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Monarki

Monarki kommer fra græsk og betyder strengt taget enestyre. Ordet kan også referere til en monark og monarkens familie eller et land der er underlagt monarki.

Der findes nuomdage underopdelinger, derfor kan en monark ikke længere anses som at være en enehersker.

  • Et represæntativt monarki eller et konstitutionelt monarki som det danske, norske eller svenske benytter monarken (kongen eller dronningen) til at repræsentere landet i visse internationale og nationale sammenhæng. I Danmark for eksempel ved åbningen af større bygningsværker eller udstillinger.

  • En arbejdende monarki har monarken som i det mindste udøvende magt, men der kan også være dømmende magt hos monarken, og den parlamentariske kontrol kan mangle. Sådanne statskonstruktioner er typisk i fare for at blive totalitære regimer eller ligefrem diktaturer, idet den manglende kontrol og folkets manglende indflydelse på udviklingen kan resultere i enevælde og despotisme.

Se også

Statsform


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: