Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Modelfly

Et modelfly er et fly bygget i lille skala. Hvis der er et virkeligt forbillede taler man om en skalamodel.
Modelfly kan være bygget alene med henblik på udstilling, eller med henblik på flyvning. Der findes fire hovedkategorier:
 • fjernstyring
 • fritflyvning
 • linestyring
 • indendørs

Table of contents
1 Organisation
2 Fjernstyrede modelfly
3 Eksterne henvisninger
4 Fritflyvning
5 Linestyring
6 Indendørs
7 Eksterne henvisninger

Organisation

Modelflyvning som konkurrencesport er organiseret internationalt gennem FAI (Fédération Aéronautique Internationale) og i Danmark gennem KDA (Kongelig Dansk Aeroklub) gennem tre modelflyveunioner.

Fjernstyrede modelfly

Ofte er fjernstyrede modelfly kun semi-skala (flyets proportioner er ikke helt som det rigtige fly), da små vinger opfører sig anderledes i luften end deres store forbilleder. Af samme grund findes der mange modeller, som er bygget fra bunden til fjernstyring uden at have et forbillede.

Byggematerialer til modelfly skal være meget lette og kan f.eks. omfatte skummaterialer (f.eks. flamingo, EPP, Depron), balsatræ, tynd krydsfiner, kulfiber, glasfiber, pianotråd og beklædning i form af papir og folier.

Fremdrift af modelfly kræver energi. Den kan komme fra elektricitet, methanol, benzin eller jet fuel. Mens der ikke er sket så meget indenfor traditionelle forbrændingsmotorer til modelfly siden 1960'erne, er elektriske motorer og jetmotorer under hastig udvikling i tiden efter år 2000. De ganske små og lette jetmotorer har nu så stor kraft at de benyttes til at drive full-size svævefly frem. Tilsvarende er batteriteknologi og elektronik så fremskreden at elektriske fly kan opnå samme flyvetider og kraftoverskud som deres brændstofdrevne brødre. Dog er elektrisk flyvning stadig noget mere kostbart, men fordelene er et markant mindre støjniveau og intet svineri med olie.

I Danmark er modelflyvning underlagt reglerne i luftfartsloven. Den del der vedrører modelflyvning hedder BL9-4.

Man bruger frekvenser omkring 27MHz, 35MHz og 40MHz. Medens 35MHz er forbeholdt modelfly, er 40MHz også tilladt at bruge til modelbiler. Endelig er 27MHz tilladt for alle former for fjernstyret hobby og legetøj.

Den engelske betegnelse for fjernstyring er "Radio Control", dvs. radiostyring. Derfor støder man nogle gange på betegnelserne RC-flyvning eller R/C-flyvning.

Eksterne henvisninger

Den danske sammenslutning af modelflyveklubber indenfor radiostyringsgrenen hedder RC-unionen (http://www.rc-unionen.dk).
På RC-unionens hjemmeside kan man bl.a. finde en oversigt over alle danske modelflyveklubber. I de fleste klubber kan man få lov at prøve modelflyvning med klubbens skoleflyver før man selv går ud og investerer i sit eget udstyr.

Fritflyvning

Modelflyvning, hvor piloten ikke har indflydelse på flyvningen efter starten. Der konkurreres på flyvningens varighed med en maksimumstid på typisk 3 minutter. En konkurrence kan fx. have 5, 7 eller 10 starter.

Der konkurreres i følgende hovedkategorier:

 • svævemodeller
 • gummimotormodeller
 • motormodeller
 • chuckglidere
http://www.ffu.dk/" class="external">Fritflyvnings-Unionen

Linestyring

Modelflyvning, hvor modellen styres via to (eller en) liner. Modellen flyver derfor i cirkler omkring et centrum, hvor piloten styrer modellen med et håndtag forbundet til linerne. Modellen drives af en stempelmotor.

Der konkurreres i en række discipliner, fx.:

 • kunstflyvning
 • hastighedsflyvning
 • holdkapflyvning
 • kampflyvning

Indendørs

Indendørs modelflyvning er den mest ekstreme og fascinerende gren af modelflyvningen. Der flyves bedst i store haller. Af den grund findes indendørs modelflyvning kun i meget begrænset omfang.

Modellerne er ekstremt spinkle konstruktioner. En model med en vingespændvidde på fx. 60 cm vejer omkring 1 gram. Heraf er havldelen gummimotoren!

Eksterne henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 6. maj 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: