Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Michael Drewsen

Michael Drewsen (15. oktober 1804 på Strandmøllen - 26. februar 1874 i København) var papirfabrikant og politiker, og er mest kendt som Silkeborgs grundlægger.

Søn af Joh. Chr. Drewsen. Han blev tidlig sin fars medhjælper ved Strandmøllens drift som han overtog, sammen med sin bror Christian, i 1844. Den 20. november 1830 blev Michael Drewsen i København gift med Johanne Amalie Kümmel (5. august 1808 - 28. juli 1863), datter af hyrekusk Kümmel.

I 1844 anlagde han, i den dengang fjerne og uopdyrkede egn, Silkeborg Papirfabrik, og det første ark papir forarbejdedes i januar 1845. Fabrikkens anlæg faldt sammen med regeringens bestræbelser for her at grunde en handelsplads, og han blev hurtig en betydende personlighed.

Fra januar 1865 blev han eneejer af papirfabrikken, som han drev under firmaet M. Drewsen & Søn, men allerede i 1869 solgte han den og købte flere svenske godser, selv om han blev boende i Silkeborg. 1848 valgtes han fra sin dengang nye jyske hjemstavn til medlem af den grundlovgivende Rigsforsamling og var senere flere gange rigsdagsmand (han valgtes til Folketinget i 1849 og 1854 og til Landstinget i 1855, men det sidste valg modtog han ikke). Som udpræget frisindet stod han i alt fald en tid det national-liberale parti nærmest, hvad han bl. a. viste, da han i 1854 kæmpede ivrig mod det Ørstedske Ministerium.

Han stod i 1854 i spidsen for afholdelsen af en Grundlovsfest på Himmelbjerget, en fest, der senere fik mange efterfølgere.

Michael Drewsen var blandt H.C. Andersens venner. Det meste af sommeren 1853 tilbragte digteren hos Drewsen i Silkeborg, og indtryk herfra indgik i eventyret Ib og lille Christine (1855). Se kommentaren i den kritiske eventyrudgave

Litteratur

  • Keld Dalsgaard Larsen og Kurt Balle Jensen, Michael Drewsen, 1994

Ekstern kilde/henvisningDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: