Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Metaludvinding

Metaludvinding er en del af metallurgien, hvor man beskæftiger sig med at udvinde metaller af malme, rense dem og genanvende dem.

De fleste metaller, som findes i jordens skorpe, indgår i iltrige forbindelser, malme. Metaloxid skal reduceres for at udvinde det ønskede metal, og der er to metoder, man kan bruge: elektrisk eller kemisk. Elektrisk reduktion eller elektrolyse medfører, at man sender en kraftig strøm gennem den smeltede metaloxid eller en smeltet metaloxidopløsning. På den måde fremstiller man aluminium og mange andre metaller. Den kemiske reduktion gør brug af en reducerende, kemisk forbindelse til at ændre metallets oxidationsgrad. I tilfældet jern er det reducerende stof koks) . Koks er kulstof, og når koksene bliver blandet med jernoxiden og opvarmet, vil ilten flytte sig fra jernet over på kulstoffet. Jernet bliver reduceret, og samtidig dannes der (CO2) og kulilte.

Før man fandt ud af at bruge koks af stenkul, var det eneste, tilgængelige reduktionsmiddel trækul. Det var besværligt at fremstille, og forbruget medførte udstrakte skovrydninger i malmrige egne. Det ser ud til, at kelterne allerede i oldtiden havde fundet en løsning på dette problem, nemlig at fremstille træ i store mængder med en omdriftstid på ca. 15 år (se stævningsdrift).

Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: