Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Max Weber

Maximilian Weber (født 21. april 1864 i Erfurt, død 14. juni 1920 i München) var en berømt tysk økonom og sociolog. Han anses som en af sociologiens grundlæggere. Webers vigtigste værker omhandler religionssociologi og politisk sociologi, men han skrev også en del om økonomi. Weber har bl.a. defineret en stat som "En enhed, der har monopol på den legitime brug af fysisk magt" (af og til oversat som "fysisk vold"), en definition, der er blevet grundlæggende i vestlig samfundsvidenskab og statskundskab.

Max Weber betragtes som den mest betydningsfulde samfundsforsker i nyere tid og den mest indflydelsesrige efter Karl Marx. Weber var med sin videnskabelige orientering og analytiske evne en banebryder indenfor en række af samfundsvidenskabens centrale arbejdsområder. Ifølge Weber er det ikke bare sociologiens opgave at finde regulariteter i menneskelige handlinger, som de optræder i forskellige samfund og kulturer, men også at forstå det meningsindhold og de værdier, der ligger til grund for dem.

Webers hovedværk, Den protestantiske etik og kapitalismens ånd, har haft afgørende betydning for den vestlige verdens selvforståelse. Det er især hans påvisning af sammenhængen mellem et protestantisk nøjsomhedsideal og den nødvendige akkumulation af kapital op til iværksættelsen af kapitalismen, der er blevet bærende for forståelsen af vores samfund.

Værker

Af væsentlige værker kan nævnes:

Videnskabelige resultater

Max Weber regnes, sammen med
Karl Marx og Emile Durkheim, som fadder til moderne sociologi. Weber var anti-positivist og bekendte sig til den hermeneutiske tradition. Hans arbejde var stærkt medvirkende til den antipositivistiske tradition i samfundsvidenskaberne, der lagde vægt på forskellen på samfundsvidenskab og naturvidenskab.

Max Weber indførte blandt andet idealtype-betragtninger i samfundsvidenskaberne, og brugte dette til at beskrive karakteristika ved kapitalismen, ved protestantismen ved bureaukrater og meget andet. Værktøjet benyttes til stadighed af tilhængere af den hermeneutiske tradition.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: