Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Marselisborg slot

Marselisborg Slot ligger på Kongevejen 100 i Århus i tilknytning til Mindeparken.

Slottet blev bygget i 1899-1902 af arkitekten Hack Kampmann. Det var folkets bryllupsgave til den senere Kong Christian 10 og Dronning Alexandrine, der brugte det som sommerresidens. Det ligger på det tidligere Havreballegårds jorder.

Ved dronning Alexandrines død i 1952, overtog kong Frederik 9 slottet.

I 1968 overdrog kong Frederik 9. Marselisborg til den daværende tronfølger Margrethe, og Prins Henrik. Samtidig blev slottet moderniseret for midler indkommet ved folkegaven 1967.

Tilblivelsen

Den 20. maj 1898 stillede Århus by 10 tønder land jord til rådighed for prinseslottet. Arkitekt Hack Kampmann fik sammen med den københavnske stadsingeniør Charles Ambt opgaven at udarbejde bygningsplanerne. Anlægsgartner L. Chr. Diederichsen fik opgaven med at anlægge parken.

Den 7. juni 1902 blev Marselisborg Slot overdraget som folkegave til den daværende prins Christian og prinsesse Alexandrine. Kort tid efter overtagelsen foreslog prinsen at kunne forpagte det 30 tønder land store areal foran slottet ned mod bugten, for ikke at få bebyggelse her, der kunne ødelægge udsigten. Den 11. juni 1902 godkendte Århus byråd dette ønske, og der blev lavet en forpagtningskontrakt på 10 år, mod at prinsen årligt betalte 40 kroner pr. tønde land i afgift. Samtidig fik prinsen forkøbsret til hele arealet.

Gennem tilkøb af jorder i perioden 1913-1917 forøgede kong Christian 10. slotsparken og haveområdet bagved til 23½ tønder land.

Slotsparken og kunsten

I 1913 blev der opført en gardergård sydvest for slottet, samt, i 1915, en kavalér-bygning. I 1967/68 lod kong Frederik 9. opføre vagtbygningen som ligger ved indkørslen til slotsområdet. I perioden 1974-1976 er der plantet ca. 500 gamle rosensorter i slotsparken.

Slotsparken blev i 1974 åbnet for offentligheden i de perioder, hvor kongehuset ikke bor på slottet. I forbindelse med denne åbning, overtog Århus Kommune vedligeholdelsen af parken.

I slotsparken er der opstillet forskellige skulpturer:

  • Fontæne udført af billedhuggeren Jens-Flemming Sørensen
  • Mindesten for landsklabsgartner L. Chr. Diederichsen
  • Skulptur, "Grand Couple" af den franske kunstner Étienne-Martin
  • Skulptur af billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba
  • Malteserbue skænket af Maltas premierminister Dom Mintoff
  • Bygningsspir fra en bygning fra 1918-tals bygning fra Københavns sydhavn
  • Blomsterkumme, der formentlig stammer fra Skagen

Se også

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: