Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Marion King Hubbert

Marion King Hubbert (5. oktober 1903 - 11. oktober 1989) amerikansk geolog.

Hubbert var en geofysiker, der arbejdede på Shells laboratorium i Houston, Texas. Han kom med flere væsentlige bidrag til geologi og geofysik.

Det mest velkendte bidrag er Hubberts studier af olie- og naturgasfelters reserver. Han forudsagde, at USA's olieproduktion ville toppe og falde omkring 1970. Denne forudsigelse byggede på tre forudsætninger:

  1. Han antog at de største og mest profitable oliekilder ville blive fundet og udnyttet først, med den konsekvens at det ville blive gradvist sværere at finde nye oliekilder.
  2. Han antog at olieproduktionen over tid ville følge en klokkeformet kurve. Den ville først stige kraftigt, dernæst flade ud for så siden at falde, for altid. Denne kurve er kendt som "Hubberts kurve" og toppunktet er kendt som "Hubberts peak".
  3. Hubbert observerede at den totale mængde olie udvundet til dato ville være lig den totale mængde olie fundet, blot med en forsinkelse på et par årtier. Med andre ord; vi pumper olie op af jorden med cirka samme hastighed som vi opdager det, blot med et par årtiers forsinkelse.

USA's olieproduktion toppede, som Hubberts teori forudsagde, i 1971. Hans teori anvendes derfor i dag til at forudsige, hvornår verdens samlede olieproduktion vil toppe. ASPO arbejder i dag videre med Hubberts teori, og antager på baggrund af det tilgængelige materiale om olieproduktion, at Hubbert's peak vil indtræffe indenfor dette årti, sandsynligvis i år 2006.

Se også oliekriseDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: