Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Malmø


Malmø (svensk Malmö) er Skånes største og Sveriges tredjestørste by med cirka 250.000 indbyggere.

Øresundsbroen forbinder Malmø med København.

Malmø blev grundlagt i 1275 og var i flere hundrede år Danmarks næststørste by.

I 1437 fik Malmø sit byvåben med den skånske grif af Erik 7. af Pommern. Kong Erik lod også opføre Malmøhus fæstning.

I den danske reformation spillede Malmø en vigtig rolle. Malmø-borgmesteren Hans Mikkelsen oversatte sammen med den i samme by bosatte lundee-kannik Christian Pedersen Det nye testamente til dansk, og Malmø-præsten Claus Mortensen Tøndebinder udgav den første danske salmebog, "Malmø-Salmebogen".

Ved freden i Roskilde i 1658 mistede Danmark Malmø sammen med resten af Skånelandene til Sverige.

I 1659 blev ni af medlemmerne i Malmøsammensværgelsen, der havde som formål at befri Skåne fra det svenske herredømme, dømt til døden. Henrettelserne blev gennemført på Store Torv (på svensk: Stortorget). Da Bartholomæus Mikkelsen, Johan Jørgensen og Jokim Brun var halshugget blev resten af dødsdommene ændret til landsforvisning.

På samme sted henrettedes i 1678 Jørgen Krabbe.

Sidste gang Store Torv blev brugt til retslige formål var i 1811, hvor 135 af deltagerne i det skånske bondeoprør, sammenlænkede, udmarvede og ubeskriveligt vanrøgtede blev ført ud på torvet for at få deres dom. Det berettes, at fangerne var i en sådan tilstand, at den forsamlede tilskuerskare ikke kunne "komme dem nærmere end på 50 skridts afstand, så ilde var den stank, de ulykkelige førte med sig".

På Store Torv er i dag rejst en stor statue af Skånelandenes erobrer Karl X Gustav.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: