Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Madonna

Madonna er en af de mest indflydelsesrige kvindelige popstjerner i verden. Madonna har været og er et ikon for mange kvindelige popstjerner takket være hendes evne til kunstnerisk at genopfinde sig selv, mens hun stadig bevarer fuld kontrol over karrieren. Madonna er også en af de mest kommercielt succesrige kunstnere i popmusikkens historie. Madonna har mange navne. Hun er født Madonna Louise Veronica Ciccone, men har også Maddy, Madge og Nonni som kælenavne. Pressen kan dog bedst lide at kalde hende "Material Girl". I juni 2004 meddelte hun, at hun fra nu af hed Esther.

I det følgende er hendes biografi, diskografi og filmografi beskrevet:

Table of contents
1 Biografi
2 Diskografi
3 Filmografi

Biografi

År Begivenhed
1958 Madonna blev født den 16. august 1958 (Bay City, Michigan, USA). Madonna er ældste datter i en søskendeflok på otte.
197x-197x Den unge Madonna udmærkede sig i dans og drama i high school og i korte perioder ved universiteter i Michigan og North Carolina.
1977 I 1977 tager hun til New York for at studere hos den kendte koreograf Alvin Ailey og for at arbejde som model.
1979 To år senere 1979 flytter Madonna til Frankrig for at være med i et show med discosangeren Patrick Hernandez. Dér møder hun Dan Gilroy og tilbage i New York danner de klubbandet Breakfast Club. Madonna spiller trommer og synger.
1980 I 1980 opretter hun Emmy med trommeslageren og den tidligere kæreste Steve Bray fra Detroit. Sammen laver Madonna og Bray klubnumre, der fører til en kontakt med Sire Records.
1982 Efter at have cirkuleret i New Yorks klub-miljø et par år lykkes det hende at opnå en pladekontrakt. Hun udgiver singlen Everybody. Singlen er produceret af New York-discjockey'en Mark Kamins. Singlen bliver et klubhit i USA.
1983 Madonna udgiver sit debutalbum Madonna, der blandt andet indeholder de tre hitsingler Burning Up, Physical Attraction og Holiday. Holiday er skrevet og produceret af Jellybean. Singlen når den amerikanske top 20 i slutningen af 1983, og bliver et top 10-hit flere steder i Europa året efter.
1984 Like a Virgin albummet udkommer - og titelnummeret bliver Madonnas første af 12 singler, der når førstepladsen på den amerikanske hitliste. Opfølgeren "Material Girl" følges af en musikvideo, der lancerer en af Madonnas mest karakteristiske visuelle udtryk, efterligningen af Marilyn Monroes "blonde sexbombe" image. Blandt tilhængerne er et voksende antal "efterabere", teenagepiger, der efterligner hendes selvstændige holdning. Andre hits fra albummet inkluderer "Dress You Up" og "Angel".
1985 Madonna har på få år opnået status som superstjerne og debuterer i sin første film Desperately Seeking Susan. Da hun optræder på Live Aid-koncerten, og gifter sig under stor mediebevågenhed med skuespilleren Sean Penn 16. august, er Madonna en internationalt anerkendt superstjerne. Hun er kendt af millioner af mennesker, heriblandt også en lang række af mennesker som er uden interesse for hendes musik. Året er også der hvor Madonna opnår at være den kunstner der sælger flest singler og albums. Hun indspiller en lille rolle i "Vision Quest", som hun også skriver et par numre til, hvoraf to blev hits: "Crazy for You" og "Gambler". Madonna scorer også en rolle overfor Rosanna Arquette i "Desperately Seeking Susan". Til filmen indspiller Madonna en af hendes mest kendte hits, nemlig "Into The Groove".
1987 Efter at have udgivet det succesfulde album True Blue året forinden, medvirker Madonna i filmen Who's That Girl. Filmmusikken giver Madonna en række pladehits.
1989 Albummet Like a Prayer udkommer til stor ros fra anmeldere og pladepublikum. Lillepige-stilen er lagt på hylden og Madonna bruger nu elementer af rock og r&b i sin musik, hvilket man især kan høre på singlerne Like a Prayer, Express Yourself og Cherish.
1990 Madonna drager af sted på sin Blonde Ambition World Tour og får oveni tid til at spille en hovedrolle i filmen Dick Tracy. En ny sang, Vogue, bliver smidt ind som det sidste nummer på soundtracket til Dick Tracy, "I'm Breathless". Vogue bliver et #1-hit over hele verden, og er til dags dato Madonnas bedst sælgende single.
1992 Madonna får sin første Grammy (bedste musikvideo) og løfter senere på året en del øjenbryn - først da hun udgiver bogen Sex og senere udsender albummet Erotica. Hun åbner endvidere sit eget pladeselskab Maverick Records.
1994 Albummet Bedtime Stories udkommer og indeholder blandt andet singlen Take A Bow, der tilbringer hele 9 uger i toppen af den amerikanske hitliste. Det er i øvrigt islandske Björk, der skriver albummets titelnummer.
1996 Madonna spiller hovedrollen i filmen om argentiske Eva Peron - få måneder efter optagelserne er forbi, føder hun sit første barn Lourdes Maria Ciccone Leon.
1998 Madonna udgiver albummet Ray of Light, der foruden titelnummeret hitter stort med singlerne Frozen og The Power of Good-bye.
2000 Den nu 42-årige Madonna udsender det dansevenlige album Music og føder kort efter sit andet barn Rocco Ritchie, som hun får med sin kommende mand filminstruktøren Guy Ritchie. Bryllupet står den 22. december 2002. Madonna scorer sit 12. #1-hit med titelnummeret.
2002 Laver titelsangen til den nye James Bond film "Die Another Day" i samarbejde med den franske kunstner Mirwais Ahmadzaï.
2003 Udgiver albummet "American Life", som topper listerne i det meste af verden.
2004 Tager på en verdensturné ved navn "Re-Invention Tour 2004". Indspiller samtidigt ny single med Mirwais Ahmadzaï, som skal bruges til at promovore turnéen.

Diskografi

  • 1983 Madonna
  • 1984 Like a Virgin
  • 1986 True Blue
  • 1987 Who's That Girl
  • 1987 You Can Dance
  • 1989 Like a Prayer
  • 1990 Dick Tracy: "I'm Breathless"
  • 1990 The Immaculate collection
  • 1992 Erotica
  • 1994 Bedtime Stories
  • 1995 Something to Remember
  • 1997 Selections From Evita
  • 1998 Ray of Light
  • 2000 Music
  • 2001 GHV2
  • 2003 American Life

Filmografi

  • 1979 A Certain Sacrifice
  • 1985 Skrupskør med dig
  • 1985 Helt vild med Susan (Desperately Seeking Susan)
  • 1986 Chok i Shanghai (Shanghai Surprise)
  • 1987 Who's That Girl?
  • 1989 Bloodhounds of Broadway
  • 1990 Dick Tracy
  • 1991 I seng med Madonna (Truth or Dare)
  • 1992 Skygger og tåge (Shadows and Fog)
  • 1992 I en klasse for sig (A League of Their Own)
  • 1993 Snake Eyes (Dangerous Game)
  • 1993 Klædt af til mord (Body of Evidence)
  • 1995 Four Rooms
  • 1995 Blue In The Face
  • 1996 Girl 6
  • 1996 Evita
  • 2000 Det Næstbedste (The Next Best Thing)
  • 2002 Die Another day
  • 2002 Swept Away



Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: