Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Luftskib


Franskmanden Lebaudys luftskib fra 1902

Vi mennesker har altid drømt om at flyve. Men da evolutionen ikke gav os denne mulighed, måtte vi selv finde på noget. Der gik længe før, at dette blev muligt, lige pludselig gav den teknologiske udvikling os mulighed for. Det første resultat blev luftskibet.

De kendteste luftskibe er Zeppelinerne, men faktisk skete den første udvikling i Frankrig. Det meste af Europas forskerpark lå på daværende tidspunkt i Paris og i midten af 1800-tallet skete udviklingen af luftskibet.

Under tyskernes belejring af Paris i 1870 så den tyske officer Ferdinand von Zeppelin en fransk politiker forlade byen i ballon, hvilket vakte hans opmærksomhed. Zeppelin satte skub og struktur i udviklingen af luftskibe, og i 1900 lettede det første Zeppeliner-luftskib. De første Zeppelinere havde skelet af træ og blev brugt til militære formål.

I Tønder findes blandt andet et Zeppeliner-museum, som kan fortælle om de mange ulykker med luftskibene, et af dem er L 19. Zeppelin L 19, blev benyttet under et angreb på Liverpool. Den nåede dog aldrig målet, da den fik motorproblemer og drev med vinden til Holland, hvor den blev beskudt. Den søgte derfor til nord på, hvor den nødlandede i Nordsøen. Det hele endte i en tragedie, da hele luftskibets besætning druknede.

Zeppelins ideal for et luftskib var, at det skulle være stort og bestå af ikke ét men flere kamre, så et enkelt hul ikke ville kunne sænke det. I 1920’erne; blev passager-luftskibene bygget. Den kendteste rute var turene over Atlanten.

Luftskibene blev, som Zeppelin drømte, større og større og skelettet blev nu bygget af aluminium. Det største af dem alle var Hindenburg på hele 247 m. Men under en landing i New Jersey satte en gnist ild til de kæmpe masser af hydrogen, som ballonen indeholdt. 36 mennesker mistede livet. Efter denne katastrofe faldt efterspørgslen drastisk. USA ville nemlig ikke give det mere sikre stof helium til Nazi-tyskland. Selvom luftskibene skød ganske fornuftig fart på omkring 100 km/t, blev de hurtigt udkonkurreret af flyvemaskinen, som i dag står for alt luftfart.

I dag produceres luftskibe i mindre tal, og de anvender den inaktive gas helium. En af de nyere luftskibstyper hedder Zeppelin NT med teknologien fly-by-wire (Kilde).

Links


Denne artikel var dagens artikel den 20. marts 2005.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: