Ledelse
LO's øverste myndighed er kongressen, der indkaldes hver 4. år (sidste gang i 2003). Kongressen vælger bl.a. formand og næstformand.
Siden LO's kongres i 1996 har formanden heddet Hans Jensen og næstformanden Tine Aurvig-Huggenberger.
LO's opgaver
LO er forbundenes fælles stemme i forhold til Folketinget, Regeringen og EU. LO deltager i trepartsforhandlinger om lovgivning på arbejdsmarkedsområdet og afgiver høringssvar til lovgivning på hele velfærdsområdet.
LO indgår og reviderer hovedaftaler med arbejdsgiverorganisationerne og koordinerer overenskomstforhandlinger og -konflikter i visse situationer.
LO repræsenterer medlemsforbundene i de internationale arbejdstagerorganisationer som den Nordiske Faglige Sammenslutning(NFS), den Europæiske Faglige Sammenslutning(EFS) og Frie Faglige Internationale(FFI).
LO har et kontor i Bruxelles, der påvirker lovgivningsprocessen i EU.
LO deltager i forhandlingerne i verdenshandelsorganisationen WTO, der fastlægger rammerne for, hvordan samhandelen mellem landene foregår og vi repræsenterer lønmodtagerne i FN-organet ILO, der er den Internationale arbejderorganisation.
LO's juridiske afdeling fører medlemsforbundenes sager i arbejdsretten og LO giver de enkelte forbund juridisk bistand på konkrete områder, når forbundene ønsker det.
Det danske arbejdsmarked
Grundstenen i LO's virke er den såkaldte 'danske model'.
Det danske arbejdsmarkedssystem bygger på selvstyre - i modsætning til de fleste andre lande, hvor arbejdsmarkedet er styret af lovgivning.
Den danske model betyder, at arbejdsgivere og lønmodtagere laver frivillige overenskomster om løn- og arbejdsforhold.
Ideen om, at arbejdsmarkedets parter drøfter og aftaler væsentlige spørgsmål, blev grundlagt med Septemberforliget i 1899, der senere blev til Hovedaftalen - arbejdsmarkedets grundlov.
Det danske arbejdsmarked er derfor karakteriseret ved, at der ikke lovgives på centrale områder som f.eks. løn og arbejdstid, og at det er organisationerne, der aftaler spillereglerne, ikke Folketinget eller regeringen.
Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.