Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (15. april 1452 - 2. maj 1519) var en maler, billedhugger, arkitekt, ingeniør, opfinder, botaniker og anatom. Leonardo da Vinci betragtes som et klassisk renæssancemenneske og geni.

Table of contents
1 Levnedsbeskrivelse
2 Malerier - Kunst
3 Leonardo da Vinci som ingeniør og forsker
4 Se også
5 Eksterne henvisninger

Levnedsbeskrivelse

Leonardo blev født i landsbyen Anchiano nær byen Vinci i Italien som uægte søn af Ser Piero da Vinci, en velhavende jordejer og advokat, og en bondepige - Catarina. Leonardos fulde navn var Leonardo di ser Piero da Vinci (Leonardo søn af Piero fra Vinci). Leonardo signerede som regel sin værker med "Leonardo" eller "Io, Leonardo" (Jeg Leonardo), hvorfor hans værker oftest omtales som "Leonardos" ikke "da Vincis".

Leonardo da Vinci's liv blev beskrevet af Giorgio Vasari i Vite.

Leonardo voksede op hos sin fader og de flyttede i 1469 til Firenze hvor de lejede et hus på Piazza San Firenze nær Palazzo Vecchio. Gennem hele sit liv var han vegetar. Fra 1469 var han gennem 6 år lærling og senere assistent hos mester Andrea di Cione bedre kendt som Andrea del Verrocchio en af de mest talentfulde og alsidige kunstnere i Firenze. Han var billedhugger, maler, guldsmed, bronzestøber og meget andet og har uden tvivl haft stor indflydelse på Leonardos udvikling. Verrocchio anses almindeligvis for sin tids største kunstner, kun overgået af Donatello. I Verrocchios værksted arbejdede Leonardo sammen med andre af tidens berømte kunstnere som Botticelli, Perugino og Lorenzo di Credi.

I 1472 blev Leonardo optaget i Sankt Lukas Laug som maler Lionardo de Ser Piero da Vinci dipintore. Selv om han således var berettiget til at etablere sit eget værksted, ser det ud til at han valgte at arbejde endnu mindst 4 år hos sin gamle læremester. i den periode var Leonardo ansvarlig for mange forskellige opgaver som at arrangere optog for Medicierne i 1469 og 1475 og velkomstfestligheder i Firenze i 1471 for Galeazzo Maria Sforza, hertug af Milano.

Fra 1482 til 1499 arbejdede han for hertugen af Milano, Ludovico Sforza og han havde sit eget værksted med lærlinge. 70 tons bronze der skulle bruges til Leonardos hestestatue Gran Cavallo blev støbt til våben til brug mod franskmændene under Karl den VIII i 1495.

Da franskmændene vendte tilbage i 1498 under Ludvig XIII faldt Milano uden kamp og Sforza blev fordrevet. Leonardo blev i Milano indtil han en morgen så franske bueskytter anvende lermodellen (i fuld størrelse) af Gran Cavallo som øvelsesmål. Sammen med Salai og vennen Luca Pacioli (opfinderen af det dobbelte bogholderi) rejste han til Mantova og 2 måneder senere til Venezia for i slutningen af april 1500 at fortsætte til Firenze.

I Firenze gik han i tjeneste som militær arkitekt og ingeniør hos Cesare Borgia, søn af Rodrigo Borgia senere Pave Alexander VI. I 1506 vendte han tilbage til Milano, der nu var i hænderne på Maximilian Sforza efter at lejetropper havde fordrevet franskmændene. Her mødte han også Francesco Melzi der skulle blive nær ven og Leonardos ledsager og arving.

Fra 1513 til 1516 boede han i Rom hvor malere som Raphael og Michelangelo arbejdede på den tid; Leonardo menes ikke at have haft megen kontakt med dem.

I 1515 generobrede Frans I af Frankrig Milano, og Leonardo fik til opgave at skabe et værk - den mekaniske løve - til fredsforhandlingerne i Bologna mellem den franske konge og Pave Leo X. I 1516 gik han i tjeneste hos Frans I og han fik et landsted Clos Lucé nær kongens residens på slottet Amboise. Leonardo fik et stort beløb til sit underhold og blev en nær ven af kongen.

Selvportræt, ca. 1513

Han døde i Cloux i Frankrig i 1519. Efter hans ønske fulgtes kisten af 60 tiggere. Han blev begravet i kapellet i slotet Amboise.

Leonardo synes ikke at haft nære forbindelser med kvinder. I 1476 blev han anonymt beskyldt for at have homoseksuel forbindelse med den 17 år gamle model Jacobo Saltarelli, der også var kendt som prostitueret. Han blev, sammen med tre andre unge mænd, beskyldt for homoseksuel adfærd, men anklagen blev frafaldet på grund af mangel på bevis. Siden blev Leonardo og de andre overvåget af Firenze "Nattens officerer" - en form for politistyrke.

Leonardos manuskripter

En meget stor del af Leonardo da Vincis manuskripter, dvs. skitser og noter er bevaret.

Noterne er ikke skrevet i kode, men Leonardo var venstrehåndet og skrev "baglæns", dvs. fra højre mod venstre som det også kendes fra orientalske skriftsprog. Hertil kommer at Leonardo kunne samle flere korte ord til et ord og tilfældigt opdele lange ord i flere dele. Heller ikke punktum og komma er blevet anvendt og når hertil kommer, at en enkelt side kan indeholde noter om flere forskellige emner, er det yderst vanskeligt for den almindelige læser at få et sammenhængende hele ud af noterne.

En meget stor del af hans noter er bevaret, fordi han skrev i kode, og af frygt for at miste noget vigtigt, så turde man ikke brænde hans papirer lige efter hans død. Og da man havde tydet hans kode, så var papirerne blevet arkiveret og blev derfor bevaret.

Malerier - Kunst

På Leonardos tid var malerier oftest et fælles arbejde hvor mesteren malede de vigtigste figurer og assistenter og lærlinge resten på basis af skitser og instruktioner fra mesteren. Det tidligste kendte værk af Leonardo antages at være den venstre engel i Verrocchios Kristi Dåb.

Liste over malerier

Leonardo da Vinci som ingeniør og forsker

Leonardos ingeniørmæssige og videnskabelige arbejde var ganske imponerende, dokumenteret gennem op mod 13000 sider notater og tegninger med en blanding af kunst og videnskab.

Han var iagttager og prøvede at forstå fænomener gennem detaljeret iagttagelse og beskrivelse; han lagde ikke vægt på eksperimenter og teoretiske forklaringer. Leonardo blev i det store hele ignoreret af tidens lærde, måske fordi han ikke mestrede latin og matematik.

Flyvning fascinerede ham og derfor gennemførte han detaljerede studier af fuglenes flyvning og planlagde adskillige flyvende maskiner, også en helikopter drevet af fire mænd, samt en let hang-glider, der formentlig ville have virket. 3. januar 1496 afprøvede han uden held en flyvende maskine af egen konstruktion.

Leonardo deltog i obduktioner og udførte på den baggrund en række yderst detaljerede tegninger af menneskets anatomi.

I 1502 tegnede han for sultan Beyazid II af Konstantinopel (nu Istanbul) en bro med en spændvidde på 240 meter til brug over Bosporus-strædets Det Gyldne Horn mellem Konstatinopel og havnebyen Pera. Broen blev aldrig bygget, men i 2001 blev en bro baseret på Leonardos design, bygget ved Ås i Norge.

Hans noter omfatter også adskillige militære opfindelser, herunder et pansret køretøj drevet af mennesker eller heste, stridsvogne med roterende skær og en kæmpemæssig armbrøst. Selv om man dengang antog at en kanonkugles bane var en ret linje, fremgår det af Leonardos skitser, at han havde forstået at banen i højere grad havde form som en parabel. Af hans skitser fremgår også designet til et kugleleje - 250 år før det blev genopfundet.

Leonardo offentliggjorde ikke selv sine skrifter og de forblev faktisk ukendte frem til det 19. århundrede og de har derfor ikke haft betydning for den tekniske udvikling.

Microsoft's Bill Gates købte i 1994 en af Leonardo da Vincis notesbøger for 25 millioner US$ og mange af hans tegninger ejes i dag af det britiske kongehus.

Se også

Se galleriet
»« i .

Se galleriet
»« i .

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: