Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Leksikografi

Leksikografi er betegnelsen for den videnskabelige disciplin, der beskæftiger sig med ordbøger. Dette skal forstås i bred betyding, idet disciplinen omfatter både teoretisk videnskabeligt og praktisk arbejde med ordbøger.

Table of contents
1 Teoretisk og praktisk leksikografi
2 Teoretiske underinddelinger
3 Leksikografi i Danmark
4 Relevant litteratur
5 Internetordbøger
6 Eksterne henvisninger

Teoretisk og praktisk leksikografi

Den teoretiske leksikografi (kaldet metaleksikografien) er den man ofte forbinder med "rigtigt" videnskabeligt arbejde, da den udgøres af artikler og afhandlinger, som behandler forskellige teoretiske principper for, hvordan man kan lave ordbøger. Altså hvad man normalt forstår ved leksikografisk forskning. Til den teoretiske leksikografi hører også anmeldelse af ordbøger og anden ordbogskritik. Den praktiske leksikografi resulterer i udarbejdelsen af konkrete ordbøger. Den teoretiske og den praktiske leksikografi hænger dog nøje sammen, da man som ordbogsforfatter (leksikograf) skal have et solidt teoretisk grundlag for at kunne lave en god ordbog.

Teoretiske underinddelinger

Den teoretiske leksikografi kan underinddeles i tre områder:
  1. Brugerforskningen fokuserer på teorier og metoder til undersøgelse af, hvordan brugerne anvender ordbøger for derved at kunne opstille teorier og principper for udarbejdelse af bedre ordbøger.
  2. Ordbogskritikken fokuserer på udarbejdelse af konkrete bedømmelser af ordbøger og udarbejdelse af teorier og metoder til anmeldelse af ordbøger.
  3. Den systematiske ordbogsforskning fokuserer på udviklingen af nye teorier eller forbedringer af eksisterende teorier med henblik på udarbejdelsen af nye og bedre ordbøger.

Der findes andre inddelingskriterier for leksikografien. Man kan inddele leksikografien efter antallet af sprog: monolingval leksikografi fokuserer på monolingvale ordbøger og bilingval leksikografi fokuserer på bilingvale ordbøger. Man kan også fokusere på genstandsområde og skelne mellem almensproglig leksikografi og fagsproglig leksikografi (også betegnet fagleksikografi), eller mere specifikt fx juridisk leksikografi.

Leksikografi i Danmark

I Danmark foregår teoretisk og praktisk leksikografi på en række forskningsinstitutioner samt ved enkelte forlag. Blandt forskningsinstitutionerne kan nævnes Center for Leksikografi, Handelshøjskolen i Århus. Centret driver forskning i leksikografi og udgiver videnskabelige værker om leksikografi. Desuden udgiver centret i samarbejde med forlag ordbøger, både trykte og elektroniske. Center for Leksikografi står også bag Den Danske Netordbog.

Relevant litteratur

  • Henning Bergenholtz/Sven Tarp (red.): Manual i fagleksikografi. Systime 1994.
  • Sandro Nielsen: "Anmeldelse af ordbøger". I: LexicoNordica 10-2003, 27-44.
  • Sandro Nielsen: "Overvejelser angående det leksikografiske grundlag for en elektronisk bilingval regnskabsordbog", LexicoNordica 9-2002, 173-194.

Internetordbøger

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: