Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

LD50

Tilbage til økologi
LD50 betyder Lethal Dose = "Dødelig dosis". Det lille, vedhæftede 50-tal betyder, at den angivne mængde af et stof vil være akut dødelig for 50% af en rottepopulation.

Målemetoden blev opfundet af J.W. Trevan i 1927.

Når firmaet "Monsanto", der producerer "Roundup", angiver LD50 for stoffet til

>5000 mg/kg legemsvægt (rotte)
så betyder det, at når en rottepopulation indtager mere end 5000 mg af stoffet pr. kg legemsvægt, så vil halvdelen af rotterne dø af stoffet med det samme.

På baggrund af dette tal konkluderer man i reglen, at så vil den akutte giftighed være den samme pr. kg legemsvægt for mennesker. Det er meget omdiskuteret, hvorvidt man har lov til at drage den konklusion, men alternativet (forsøg med menneskepopulationer!) er uantageligt. Ud fra et dyreværnssysnpunkt kan man i øvrigt betvivle det etisk holdbare i at anstille de forsøg, som giver baggrunden for LD50.

LD50 danner basis for godkendelse og klassificering af bekæmpelsesmidler og andre miljøgifte. Tallet ligger også bag formuleringen af de sikkerhedsforskrifter, som skal findes på al emballage til godkendte bekæmpelsesmidler.

Bemærk, at LD50 intet siger om den langsigtede (kroniske)giftighed af et stof.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: