Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Lammefjord

Indvundet landbrugsland i Odsherred nordvest for Holbæk. Herfra kommer de kendte Lammefjordsgulerødder.

Oprindeligt var Odsherred en halvø, der kun havde forbindelse til Sjælland via en smal tange ved Dragsholm syd for Vejrhøj. I 1841 påbegyndtes en dæmning over Siddingefjord, og erfaringerne ved dræning af denne lille, lavvandede fjord blev brugt 30 år senere, da man startede på at bygge dæmningen fra Gundestrup til Audebo. Inden man påbegyndte projektet i april 1873 kunne man faktisk sine steder soppe halvt ud i Lammefjorden ved lavvande, men alligevel var det meget vand, der skulle pumpes ud og mange drængrøfter, der skulle graves. Alt skete med håndkraft og hestevognene kunne først anvendes når jorden var så udtørret, at de ikke sank i. Vandet fra drænkanalerne blev pumpet ud ved Audebo, først ved dampkraft og vindkraft, men i 1920'erne kom de elektrisk drevne pumper til.

En ting var at bygge dæmningen og kanalerne, en anden ting var at gøre landet til landbrugsland. et hårdt slid, men gevinsten var en meget frugtbar jord.

Projektet blev ledet af Lensbaron Zytphen-Adeler, der boede på Dragsholm.

Lammefjorden fremtræder i dag som et fladt stykke land. Det mest markante stræk er vejen fra Gislinge til Fårevejle: Lang, lige og flad. Helt flad er den ikke, da den først går over et par af de øer, der lå i fjorden før dræningen.

Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: