Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kurdisk

Kurdisk er ikke eet sprog, men flere dialekter eller nært beslægtede indo-iranske sprog, der længere ude er beslægtet med persisk. Kurdistan er ikke et selvstændigt land, men et område fordelt over Irak, Tyrkiet, Syrien, Iran og Armenien.

De kurdiske sprog er de fleste steder undertrykt af landenes egne, officielle sprog. Kurderne lever ikke alene i deres område - de er gennem tiden blevet delvist fortrængt af blandt andet tyrkere og arabere, ligesom der i århundreder har levet enklaver af andre folkeslag blandt kurderne.

De forskellige kurdiske sprog er ikke opdelt af landegrænserne; historisk set har størsteparten af det kurdiske område været samlet som del af eet rige under tyrkerne indtil 1915.

De to største kurdiske sprog er sorani og kurmanji, men der er flere lokale sprog/dialekter, heriblandt enkelte, der ikke regnes til kurdiske sprog, f.eks. zazaki, der tales af nogle få enklaver i Tyrkiet (i og omkring Dersim) og Irak.

  • Kurmanji tales i det nordlige Kurdistan (Tyrkisk område), i de kurdiske områder i det tidligere Sovjetunionen, Syrien, en lille del af Irak og i det allernordligeste Iran. Kurmanji skrives med latinske bogstaver.
  • Sorani tales af ca. 6 millioner mennesker i Irak (mest i områderne omkring Kirkuk, Arbil og Suleymanya) og Iran. Dets skriftsprog skrives fra højre mod venstre, og deler stort set skrifttegn med arabisk. Sorani har dog 6 ekstra tegn, hvoraf 2 ofte bruges af irakiske arabere som supplement til det arabiske alfabet.
  • Badinani er en lille dialekt i bjergegnene i grænselandet mellem Irak og Tyrkiet.

Der er mange flere dialekter, deriblandt nogle gamle og stort set uddøde.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: