Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kraft

Table of contents
1 Indledning
2 Definition på kraft
3 Newtons første lov
4 Newtons anden lov
5 Newtons tredje lov
6 Tyngdekraften

Indledning

De fleste har hørt historien om hvordan Isaac Newton, sov under et træ og pludselig får et æble i hovedet - og derved opdagede tyngdekraften. Der er dog imidlertid intet der rent faktisk tyder på, at det var sådan han opdagede tyngdekraften. Han spurgte sig selv, om den kraft, der fik det til at falde til Jorden, og den kraft der holdt Månen i bane om Jorden, var den en og samme kraft - Efter analyser over længere tid, fremkom hans tre kendte lov, samt gravitationsloven.

Definition på kraft

En kraft er "noget" som ændrer et legemes hastighed, form eller retning. Eksempelvis når du åbner en dør, påvirkes døren af en den kraft din arm trækker med og bliver dermed sat i bevægelse.

En kraft er målt i newton, også betegnet med "N". Kraft er defineret som masse gange acceleration. Dvs. at hvis du ønsker eksempelvis at bestemme den kraft du påvirker døren med, for at få den til at åbne, skal du kende dørens masse (vægt) og den acceleration hvormed du har åbnet døren. Hvis du ganger disse to faktorer, får du den kraft, du har påvirket døren med.

Newtons første lov

Da Newton i sin tid analyserede kræfter, opstillede han tre kendte love. Den første siger, at hvis alle de kræfter, som påvirker et legeme, er lig med 0, vil legemet enten være i stilstand eller bevæge sig med konstant hastighed.

Newtons anden lov

Vi har allerede tidligere været inden på Newtons anden lov. Netop, at en kraft er massen ganget accelerationen. Dette skrives som

Hvor "F" er kraften, "m" massen og "a" accelerationen.

Newtons tredje lov

Newtons tredje lov siger, at aktion er lig med reaktion.

Med dette menes der, at hvis du eksempelvis kaster en bold ind i en væg, vil den blive påvirket af en lige så stor modadgående kraft, som den kraft den ramte væggen med. Det er derfor bolden vil flyve bagud, så snart den har ramt væggen.

Tyngdekraften

Den nok mest kendte, af alle kræfter, er tyngdekraften. Tyngdekraften skyldes Jordens masse. Det er den kræft der gør at ting falder til Jorden, såvel som det er den kraft der holder Månen i bane om Jorden. Den accelerationen hvormed tyngdekraften påvirker, kaldes for tyngdeaccelerationen og er i Danmark givet vedDenne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: