Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Karl 12. af Sverige

Karl 12.

Karl 12. i Bender (1712), maleri af Axel Sparre
Regeringstid:5. april 1697-30. november 1718
(formynderregering til november 1697)
Kroning:14. december 1697
Valgsprog: Dominus protector meus
("Herren min beskytter")
Med Guds hjælp
Efterfulgte:Karl 11. af Sverige
Blev efterfulgt af :Ulrika Eleonora
Fødselsdato:17. juni 1682
Fødselssted:Stockholm
Dødsdato:30. november 1718
Dødssted:Fredrikshald, Norge
Begravelsesdag:26. februar 1719
Begravelsesplads:Riddarholmskyrkan, Stockholm

Karl 12. var konge af Sverige fra 1697-1718. Han blev født 17. juni 1682, søn af kong Karl XI af Sverige og den danske prinsesse Ulrike Eleonore, datter af kong Frederik 3.

Kongen blev dræbt den 30. november 1718 i en løbegrav under et angreb på Frederiksten-fæstningen, sydøst for Oslo. Kongens død standsede det svenske krigstogt i Norge under Store Nordiske Krig - og ti dage senere var svenskerne atter ude af Norge - også i det norden-fjeldske. Man er ikke sikker på om kuglen, der dræbte Kong Karl, stammede fra et dansk/norsk gevær eller om en svensker så sit snit til at gøre en ende på kongen og krigen. Den teori, der har vundet flest tilhængere, er at en franskmand ved navn Sicré, der var i svensk tjeneste, dræbte kongen. Umiddelbart efter kongens død begyndte svenskerne fredsforhandlingerne, som dog først gjorde en ende på krigen i 1721. Kong Karl XII, kendes også som Krigerkongen i sverige. Det er ikke så mærkeligt eftersom han brugte omkring halvdelen af sit liv på togt. Under den store nordiske krig blev han også kendt for aldrig at have et tabt et slag. Under det skæbnesvangre slag ved Poltava var han kommet til skade med foden og var ikke i stand til at lede tropperne, istedet overtog General Rehnskiöld.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: