Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kalmarunionen

Kalmarunionen blev indgået mellem Danmark, Sverige og Norge, fra 1397 til 1523

Efter Oluf 3 død som 17-årig i 1387, fortsætter hans mor, Margrete 1, sine allerede igangværende bestræbelser for at samle Norden under én konge, og hun bliver valgt til Danmarks frue og husbonde og rigets fuldmægtige formynder.

Presset af et tronkrav fra Kong Albrecht af Mecklenburg bliver hun i 1388 af det norske rigsråd valgt til regerende Dronning i Norge og hendes fostersøn Erik af Pommern gøres til tronfølger. I marts vælges hun også regent i Sverige.

Efter Margrethe slog Albrechts hær og tog ham til fange i slaget ved Åsle 1389 blev Lindholm Slot (Lindholmen) ved Børringesø (Börringesjön) i det sydvestlige Skåne et politisk magtcenter i Norden og i mødet på Lindholm Slot den 17. juni 1395 blev sluttet fred hvor repræsentanter for de tre nordiske riger formulerede det dokument, som to år senere ville udgøre grundlag for beslutning ved det så kaldte unionsmødet i Kalmar. Således var det på Lindholm Slot i det danske Skåne dronning Margrethes unionsdannelse, der er kendt som Kalmarunionen, faktisk blev en kendsgerning.

17. juni 1397 blev Erik 7. af Pommern, i Kalmar, af den danske og den svenske ærkebiskop, kronet til konge af de tre nordiske riger.

Den nordiske unionsfane blev i 1430 godkendt af kong Erik 7. af Pommern og var gul med et rødt kors: "Rikesens Baneer swa som är eth roth kors uti eth gult feld -."

Sverige sprængte i 1448 Kalmarunionen ved at vælge Karl VIII Knutsson til konge, og han forsøgte også at blive konge over Norge. Han indledte i 1452 krig mod Danmark og angreb Skåne. Efter fem års krig, hvor krigslykken flere gange skiftede, blev Christian 1 i 1457 kronet i Uppsala og Karl Knutsson blev afsat og måtte flygte til Danzig.

I 1464 udbrød der oprør i Sverige mod de høje danske skatter. Svenskerne kaldte Karl Knutsson tilbage, og han blev konge til død i 1470.

Også Christian 1.s efterfølgere , kong Hans og Christian 2 forsøgte af flere omgang at genskabe unionen ved angreb mod den svenske rigsforstander Sten Sture, men efter det Det Stockholmske Blodbad i 1520 gjorde svenskerne oprør, og 6. juni 1523 blev Gustav Vasa konge, hvilket betød den endelige afslutning på Kalmarunionen.

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: