Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kali (kampkunst)

Forskellen på Arnis, Kali og Escrima

Arnis, Kali og Escrima er i dag en og samme ting. De væsentlige forskelle ligger i, hvorvidt man dyrker Modern Arnis, Latosa Eskrima eller en helt tredje stilart. Der er imidlertid forskelle rent historisk og geografisk. Enkelte teknikker vil også kunne klassificeres som udpræget Arnis eller udpræget Escrima, men kun af eksperter.

Kali

Kali er en ældgammel filippinsk kampkunst, der anvender sværd, knive, stokke eller våbenløs kamp. I dag bruges Arnis, Kali og Escrima i flæng om de filippinske kampsystemer. Imidlertid har de vidt forskellig historie. Kali har fælles rødder med silat, men selv om båndene er svære at skille ad, har Kali udviklet anderledes. Således var Kali baggrunden for udviklingen af Escrima. Tyngden i Kali ligger i brugen af sværd, mens den i Arnis er mere stok-orienteret. Escrima placerer sig midt imellem. For Kali betyder det flydende bevægelser, der følger sværdets tyngde. Dansen/rytmen spiller også en stor rolle i det flow, som sværdet giver. En Kali-udøver hedder en Kalista.

Escrima

Escrima er fremkommet under den spanske besættelse af Filippinerne. Rustningen blandt de spanske erobrerer, Conquistadorer, har haft indflydelse på teknikkerne. Uden rustning var snitsår ofte dødelige, mens mod udrustninge blev især stik mod halsen mere almindelige. Ligeledes har de spanske teknikker inspireret filippinerne. Disciplinen Espada y daga sværd og kniv har klare linier til spansk fægtekunst. Navnet Escrima stammer fra spansk og betyder fægtning. En udøver hedder en Escrimador.

Arnis

Arnis kommer af "arnes de mano" som betyder håndens rustning. Udgangspunktet var et forbud mod at bære våben. Derfor er Arnis især en stokorienteret kampkunst. Den noget lettere stok giver et andet flow end sværdet, hvorfor bevægelserne og slagene er mere stakato-agtige. Arnis indeholder en del teknikker som ikke kan laves med et sværd. Den første stormester kaldes Lapu-Lapu og var høvding for den stamme, der dræbte Ferdinand Magellan i 1521. En Arnis-udøver hedder en Arnisador.

Der er også en vis geografisk tilgang til navnene. Kampkunsten har forskellige navne i Filippinerne, hvor der er over 90 separate sprog. Således er Kali navnet i det sydlige Filippinerne, mens man i Visayas, som er Filippinernes midterste samling af øer, bruger navnet Escrima, og Arnis er det nordfilippinske navn, især anvendt på Luzon. Af andre navne kan nævnes Fraile, Estoque, Estocada, Garote, Serrada m.fl.

Stilarter i Arnis/Kali/Escrima

For at forstå variationen i Arnis/Kali/Escrima skal man se på miljøet, hvor det er udviklet. Således er teknikkerne i en tæt jungle, ikke de samme som på en åben sandstrand eller et stejlt bjergmiljø. Det vil sige at for hver lokation har lokale forhold været udslagsgivende for hvordan man håndterer sine våben. Af samme årsag kan længden af våbnene svinge meget. I dag afhænger udførslen af stilarterne også af hvilke mestre, man har trænet ved.

Undersystemer - filippino martial arts

Indenfor Arnis, Kali, Escrima findes en række undersystemer, som der er tradition for at inkorporere i kampformerne. De eksisterer altså ikke som selvstændige systemer, men kan findes overalt i de filippinske kampsystemer. Det er
 • Buno - brydning
 • Dumog - brydning
 • Kinomutay - brydning
 • Panantukan - boksning
 • Pananjakman - spark
 • Sikaran - spark
 • Hubud Lubud - trapping
 • Mano Mano - trapping
 • De Cadena - trapping
 • Pananandata - alternative våben
 • Dulo Dulo - håndslang spids stok
 • Bankaw - mandshøj stav

I moderne tid har venskabet mellem Kali-guruen Dan Inosanto og Kung Fu mesteren Bruce Lee været en væsentlig inspirationskilde til Jeet Kune Do.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: