Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Jurij Gagarin

Jurij Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин) (9. marts 1934 - 27. marts 1968, russisk kosmonaut, som var den første mand i rummet i 1961.

Gagarin blev født som det tredje af fire børn i Gzhatsk hvor hans forældre arbejdede på et kollektiv. I 1955 fik han sit flycertifikat, samtidg med at han afsluttede sin uddannelse som mekaniker. Han begyndte derefter den militære pilotuddannelse. Her mødte han Valentina Gorjacheva, som han giftede sig med i 1957, efter at være blevet militærpilot i en MiG-15. Han blev derpå udstationeret på en luftbase i Murmansk.

I 1960 blev Gagarin, sammen med 20 andre, udvalgt til kosmonaut. De gennemgik et hårdt træningsprogram, og på baggrund af denne træning skulle det første menneske i rummetmet vælges. Valget mellem ham og German Titov. Gagarin blev valgt, muligvis influeret af hans beskedne opvækst og personlighed.

Den 12. april 1961 blev Gagarin det første menneske i rummet, da han blev sendt op med Vostok 1. Fra sit kredsløb om Jorden udtalte han: Jeg ser ingen Gud her oppe.

Han blev straks en verdenskendt berømthed og rejste vidt og bredt som anbassadør for Sovjetunionen.

Fra 1963 sad han i den Øverste Sovjet, men vendte tilbage til Stjernebyen, hvor han arbejdede med udvikling af genbrugelige rumskibe, og blev træningsleder. I 1967 var han reservepilot på Sojuz 1.

Gagarin omkom ved en flyveulykke under en træningsflyvning med en MiG-15 nær Moskva i 1968. Han er begravet på Den Røde Plads i Moskva.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: