Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Jugoslavien

Jugoslavien: "Jug" betyder på serbokroatisk syd. Landet ligger i syd og er et konglomerat af en række små, kulturelt meget forskellige, men sprogligt temmeligt ens republikker. Staten blev oprettet efter 1. Verdenskrig under navnet Kongeriget af serbere, kroater og slovenere, men skiftede navn til Jugoslavien i 1929. Efter 2. Verdenskrig oprettedes det 2. Jugoslavien: Den Socialistiske Føderative Republik Jugoslavien (SFRJ)og dens sammenhængskraft skyldtes i vidt omfang statslederens personlighed. Marskal Tito var nationalhelt fra befrielseskrigen mod italienere og tyskere, og han nød almindelig respekt i alle kredse. Efter hans død faldt konstruktionen ret hurtigt sammen. De nationalistiske tilbøjeligheder, der havde været holdt i ave under Tito, brød ud i lys lue i begyndelsen af 1990'erne. Én efter en rev de nationale republikker sig løs fra Den jugoslaviske forbundsstat. Serbien og Montenegro forsøgte længe at holde sammen på forbundsstaten, men viljen til selvstændighed hos de andre nationaliteter fik serberne og deres forbundsfæller til at bruge våbenmagt for at at fastholde resterne af Jugoslavien. Det medførte bølger af hævntogter fra så den ene side og så den anden. Situationen blev ikke bedre af, at mens flere europæiske lande var villige til at anerkende de nye, løsrevne nationalstater næsten før de var udråbt, så var der ingen vilje til at holde de samme stater i tømme, når de gik i krig mod de andre. Først da NATO - på et tvivlsomt mandat fra FN - satte magt mod magt og indledte bombardementer af Serbien blev der en afslutning på de mange krige. 10 år senere er det stadig ikke lykkedes for flygtningene at vende hjem. Alle andre har stiltiende godtaget opdelingen som et fait accompli, men de menneskelige omkostninger har været store.

Jugoslavien er i dag opdelt i følgende stater:Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: