Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Joseph Goebbels

Dr. Paul Joseph Goebbels (29. oktober, 18971. Maj, 1945) var Adolf Hitlers propagandaminister i Nazi-Tyskland. Han var derudover også tysk kansler i en meget kort periode, efter Hitlers selvmord. Goebbels var en af naziregimets prominente figurer, og var blandt andet kendt for sin retoriske evner.

Goebbels forældre, bogholderen Fredrich Goebbels og hans kone Marian Goebbels levede i et katolsk område i Rhinlandet. Goebbels meldte sig til militærtjeneste under den Første Verdenskrig, men blev afvist på grund af et lettere handicap, en såkaldt klumpfod. Efter at have opnået en Ph.d.-grad fra universitetet i Heidelberg i 1921, arbejdede han som journalist og forfatter. Goebbels meldte sig ind i nazistpartiet i 1924, og modsatte sig i starten Hitlers ledelse. Han skiftede dog hurtigt side og blev en af Hitlers mest loyale støtter. Hans dagbøger indeholder mange eksempler på hans udtalte beundring for Hitler.

Goebbels var en af det tyske nazistpartis vigtigste medlemmer, og havde via sin effektive propaganda en stor andel i den nazistiske magtovertagelse og fastholdelse af magten. Goebbels var en overbevidst antisemit, og var involveret i både Krystalnatten i 1938, og i den senere ”endelige løsning på jødespørgsmålet”. En begivenhed som Goebbels særligt var involveret i, var deportationerne af Berlins jødiske befolkning.

Den 18. februar 1943 erklærede Goebbels ”den totale krig” i en af sine vigtigste taler i Berlins sportpalads.

I krigens sidste dage, kort før sit selvmord, valgte Hitler i sit testamente at gøre Goebbels til sin efterfølger som tysk kansler, med storadmiral Karl Dönitz som rigspræsident. Titlen ”fører” blev ikke nævnt i Hitlers testamente. Goebbels regering, der kun eksisterede i få timer, blev ikke anerkendt af de Allierede.

Den 1. maj 1945 begik Goebbels, hans kone og hans 6 børn selvmord, med hjælp fra deres SS-livvagter. Goebbels havde valgt at give alle sine børn navne der startede med bogstavet ”H”, efter ”Hitler”:

Ligesom det er tilfældet med Hitler, er detaljerne omkring Goebbels' families selvmord og død delvis uklare. Den almindelige forklaring er at de alle begik selvmord ved at tage cyanid, men enkelte kilder modsætter sig denne forklaring og påstår at Goebbels skød sin kone Magda, og sig selv bagefter. Da ligene senere blev fundet af sovjetiske soldater, var de en så dårlig tilstand, at det ikke var muligt med sikkerhed at fastslå den egentlige dødsårsag.

"Goebbels' metode” også kendt som argumentum ad nauseam, er blevet betegnelsen for en metode hvor man gentager en løgn, indtil den er blevet almindeligt accepteret som sandheden. Et eksempel på Goebbels' anvendelse af denne metode, var da Goebbels i avisen Der Angriff angreb Berlins vicepolitichef Bernhard Weiss ved at kalde ham ”Isidor Weiss”. Navnet "Isidor" var i Tyskland et fornærmende udtryk, med stærke anti-semitiske under- og overtoner. Goebbels anvendte og gentog navnet ”Isidor Weiss” så mange gange, at dele af offentligheden tilsidst troede at Weiss rigtige navn rent faktisk var ”Isidor Weiss”. Weiss blev på grund af denne kampagne, et almindeligt offer for offentlig latterliggørelse.

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: