Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Jøde

Jøde er en betegnelse brugt for at antyde både tilhængere af en religion og medlemmer af en etnisk gruppe (adjektiv Jødisk). I en religiøs kontekst, refererer betegnelsen til tilhængere af Jødedommen, uanset om de etnisk er Jødisk eller ej. I en etnisk kontekst refererer den til dem der kan spore deres afstamning tilbage til Jakob (også kaldet Israel), søn af Isaak, søn af patriarken Abraham og Sarah. Etniske jøder inkluderer både rettroende jøder og dem der, selv om de ikke praktiserer jødedommen som religion, stadigvæk identificerer sig selv som jøder i kulturel eller etnisk betydning.

Jødedommen er en kombination af en religion og en ikke-eksklusiv etnisk gruppe (dvs. en etnisk gruppe der har en måde hvorpå de kan tillade andre at blive medlemmer). Denne artikel behandler jøder som etnisk gruppe.

Den blotte tro på jødiske principper gør ikke en til en jøde. På samme måde medfører manglende tro på jødiske principper ikke, at man mister sin jødiske status.

Hvornår er man jøde?

Halakha, jødisk lov, definerer en jøde som en person der er barn af en jødisk mor, og alle andre som ikke-jøder. Dvs. den der er barn af en jødisk far er heller ikke jøde, når ikke deres mor også er jøde. Alle som konverterer til jødedommen hos en ortodoks rabbiner, er jøder. For nylig har en gruppe liberale jøder brudt med denne tradition og mener nu at alle der der har en jødisk forælder, eller konverterer til religionen, uanset graden for ortodoksi, må kalde sig jøde. På den anden side har nogle konservative grupper til gengæld vedtaget at den der mister sin tro ikke længere må kalde sig jøde. Dette har skabt en dyb splittelse i det jødiske samfund.

Forfølgelse

Som etnisk gruppe er jøder ofte blevet udsat for negativ forskelsbehandling og forfølgelse. Værst har det givet sig udtryk i de systematiske jødeforfølgelser og jødeudslettelsesprogrammer iværksat af myndighederne i Nazityskland.Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: