Madlavningsbrug
Unge ingefærrødder er saftige og har en meget mild smag, hvilket gør at de ofte bliver syltet i eddike eller sherry som lækkerbidsken, eller bare brugt i tilberedningen af andet mad. Ældre ingefærrødder er meget mere tørre, og har meget seje fibre. Saften fra ældre ingefærrødder har en meget stærk smag, og bruges meget i kinesisk madlavning til at gemme andre stærke smag, så som lammekød og fisk.
Ingefær bliver også lavet til slik, brugt som smagsstof i småkager, og er det primære smagsstof i ginger ale (oversat ''ingefærsøl), en sød læskedrik.
I vestlige madlavning bliver ingefær kun brugt til søde sager, så som ginger ale, småkager, slik, og kager.
Tøred ingefærspulver har en meget skarp smag, der ikke minder meget om frisk ingefær. Af denne grund kan man ikke anvende en af de to former for ingefær som erstatning for den anden.
Økonomi og uddeling
Ingefær bliver dyrket i det meste af den tropiske del af verdnen. De dyreste varianter, og også dem af højeste kvalitet kommer almindeligvis fra Australien, sydIndien og Jamaica, selv om det meste ingefær bliver dyrket i Kina. Dens oprindelse kendes ikke.
Medicinsk brug
Det er blevet bevist at ingefær er effektivt mod kvalme forudsaget af blandt andet transportsyge. Ingefærrodden indeholder også mange antioxidanter, og pulveriseret tørred ingefær anvendes i medicinske piller. Ginger ale har også altid været anbefaldet mod kvalme i de lande hvor det er blevet brygget.