Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Hov (bygd)

Hov havde 1925 72 og 2005 125 indb. Bygden har en traditionel færøsk trækirke. Den første skole fra 1888 blev benyttet indtil 1983, da den nuværende skole blev taget i brug.

Der har været landingsplads i Hov helt tilbage fra landnamstiden. Den nye havn, der blev bygget 1935-40og udvidet i 1960erne, var et stort fremskridt for bygden. Nu var det mulig med større både at tage oftere ud på havet året rundt. Før i tiden var man henvist til mindre både og måtte se passivt til når nabobygdernes større både kom hjem med gode fiskefangster. Hovsfjørður er fiskerig - velegnet til fritids havfiskeri og en af de dybeste og reneste færøske fjorde I Hovsfjørður, lidt syd for havnen og i Vatnsnes vest for Hov, ligger der lakseopdræt (med de markante ringe), der beskæftiger en del af bygdens indbyggere.

Table of contents
1 Historie
2 Turisme

Historie

Hov området og andre få steder på Færøerne har, hvis man skal tro sagaerne været beboet af keltiske eneboere (irske munke) fra år 625 før Landnamstiden. Keltiske stednavne tyder på at sagaens beretninger kan være sande.

Hov menes oprindeligt at betyde hedensk gudehus eller tempel. Senere er det blevet tolket som gård. Stedet var oprindelig offerplads fra Landnamstiden. Hov menes at have været en af de første faste bosættelser på Færøerne. Landnamsmændene (dem der tog land) blev i reglen ledet af en høvding. Den mægtige høvding Havgrimmur (se hans grav ved den højere liggende bygdevej nord for kirken), havde efter sagaen sin gård "at Hov" ved det nuværende Hov. Et lokalt sagn beretter at Havgrimmur ejede de nuværende bygdeområder - Hov Porkeri og Fámjin. Landnamsmændene havde ders eget hedenske gudehus. Lidt nordøst for den nuværende kirke, tæt ved stranden, har man fundet ruinrester, der kan have været et gudehus. Høvdingen (Goder) forestod selv offer og senere gudstjenesten. Andre i nærheden, der ikke selv havde gudehus, sluttede sig til Gudehuset i Hov - og en menighed dannedes.

Tóra Sigmundardottir's kirke (Sigmunður Brestirsons datter) har stået ved den gamle kirkegård. Efter reformationen blev den i 1538 flyttet til en anden bygd. Først mange år senere, fik Hov sin egen kirke igen. Den gamle trækirke fra Vágur opført 1862 blev genopført og indviet den 14. marts 1943.

Turisme

Bygdetur

Spørg efter nøglen til kirken, bygget i traditionel færøsk stil, lige overfor kirken ligger den nye kirkegård med udsigt til fjorden og den lille holm Hovshólmur. Gå en tur fra kirken af bygdevejen i østlig retning. Besøg den gamle kirkegård på højre side af vejen, efter man er kommet ud af bygden. Læg mærke til de gamle færøske navne på gravene og det specielle kors med et lile ekstra kors, der minder om at en Mor døde sammen med sit nyfødte barn. Gå videre mod øst af vejen, Bemærk de mange vilde blomster og nyd udsigten til den naturskønne fjord.

Basaltsøjlerne og fjeldfjordtur, 502 Vágur

Følg hovedvejen mod Tvøroyri paralelt med nordsiden af Hovsfjørður, se de flotte basaltformationer, bla. "Troldkonens skørt" på fjeldsiden. Pas på landevejstrafikken. Hvor landevejen igen på det højeste punkt igen går nordpå, er det en meget god ide at vandre på fjeldet paralelt med fjorden sydpå, vel at mærke i stille klart vejr, gå tilbage lidt nordvest over det markante spidse 400 m høje Tugvan ì Halgafelli tilbage til udgangpunktet..

Korte vandre ture i dalen vest for Hov

Kør eller gå vestpå af markvejen ud til de mange søer. Gå vest om Vatnsnes, hold eventuel pause ved Vandfaldet Ergifossur. I Ergidalur i nærheden af vandfaldet ses en gammel byggetomt fra Vikingetiden. Måske har de keltiske munke været der først? Følg fårestierne eller vardestierne i dalen efter eget valg. Det er umulig at fare vild. Afsæt en dag til ture i dalen.



Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: