Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Henrik Harpestreng

Henrik Harpestreng, var læge. Man ved ikke meget andet end at han som Medicus et Canonicus Roschildensis er død 1244, at han har været læge hos Kong Erik, formentlig Erik 4. Plovpenning og har nydt overordentlig stor anseelse som læge.

Hans ry er knyttet til de af ham forfattede lægebøger på Dansk, hvoraf der foreligger forskellige mere eller mindre fuldstændige håndskrifter. Et sådant smukt pergamentshåndskrift findes i Det kongelige Bibliotek og er udgivet af Christian Molbech (1826) under titlen: H. H.s danske Lægebog fra det 13. Aarhundrede. Skriftet indeholder dog ikke nogen egentlig lægebog, men en urtebog, en stenbog og en lille bog om kogekunsten. Derimod findes der i andre håndskrifter, både i Det kongelige Bibliotek og i Stockholm, en virkelig lægebog, der omhandler de forskellige sygdomme og de midler, som skulle anvendes imod dem. Hans skrifter er oversættelser eller bearbejdelser af ældre latinske forfattere; Urtebogen er en gengivelse i prosa af digtet Macer floridus s. de virtutibus herbarum fra det 11. eller 12. århundrede; stenbogen, der omhandler ædelstenenes helbredende kræfter, en gengivelse af digtet Lapidarius af den franske biskop Marbod.


Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: