Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Henrik 8. af England

Henrik VIII (28. juni 1491 - 28. januar 1547), konge af England fra 1509 til 1547, blev født som anden søn af Henrik VII.

Han blev kronprins, da hans ældre broder Arthur døde i 1502, fire måneder efter at han var blevet gift med 16-årige Catherine af Aragonien, datter af det spanske kongepar Ferdinand og Isabella. Familierne besluttede at fastholde den engelsk-spanske alliance og aftalte, at Catherine skulle giftes med lillebroderen, den senere Henrik VIII. Imidlertid trak det ud med betaling af den aftalte medgift fra det spanske hof, så brylluppet blev forhalet fra engelsk side.

I 1509 døde kong Henrik VII og han blev 22. april samme år efterfulgt af sønnen, den anden regent af dynastiet Tudor. Den 24. juni samme år blev Henrik og Catherine viet. Catherine blev snart gravid, men barnet var dødt ved fødslen. Det næste barn, som var en søn, døde efter 53 dage. Endelig i 1516 fødte Catherine en datter, Mary. Henrik VIII's frustration over ikke at få en mandlig arving voksede, og han forsøgte at få ægteskabet med Catherine annulleret. Catherine protesterede til Paven, blandt andet af hensyn til sin datters position.

I 1533 blev Henrik VIII's elskerinde, Anne Boleyn, gravid, og kongen gjorde en ende på konflikten ved at fastslå, at Paven ikke havde nogen myndighed i England, og han tvang ærkebiskoppen af Canterbury til at godkende, at ægteskabet blev annulleret. Dette førte til grundlæggelse af den anglikanske kirke i England med kongen som overhoved for kirken. Catherine og hendes datter Mary blev tvunget til at forlade hoffet og boede på forskellige slotte i England, indtil Catherine døde i januar 1536. Allerede i januar 1533 giftede Henrik VIII sig med Anne Boleyn, som i september fødte en datter, Elisabeth. De følgende år resulterede i et par aborter, så Henrik VIII begyndte at se sig omkring efter en anden dronning, som kunne levere den ønskede søn.

I maj 1536 blev Anne Boleyn arresteret på en anklage om utroskab og planer om mord på kongen. Den 19. maj blev hun halshugget. Den 30. maj giftede kongen sig med Jane Seymour. I oktober 1537 fødte hun en søn, den senere Edward VI, men hun døde nogle få måneder senere. I januar 1540 giftede kongen sig med Anne af Cleves, men brylluppet blev annulleret straks efter. Anne af Cleves, som formentlig var bange for sit liv, bekræftede, at ægteskabet aldrig var blevet fuldbyrdet. Som belønning fik hun titel af "kongens søster" og overtog nogle af Anne Boleyns besiddelser. 16 dage efter opløsning af ægteskabet giftede den 49-årige konge sig med den 19-årige Catherine Howard, som var kusine til hans tidligere hustru, Anne Boleyn. I februar 1542 blev også hun henrettet for utroskab. Hans sjette og sidste dronning blev Catherine Parr, som han blev viet til i juli 1543. Hun overlevede kongen, som døde den 28. januar 1547. Han blev efterfulgt af sønnen Edward VI. Henrik VIII var en af Englands stærkeste monarker, som blandt andet sørgede for, at England udviklede sig til en stor sømagt. I hans regeringsperiode var England i krig med både Frankrig og Skotland.

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}

Henrik VIII´s seks dronninger

Image:CatherineAragon.jpg|Catherine af Aragon Image:AnneBoleyn.jpg|Anne Boleyn Image:JaneSeymour.jpg|Jane Seymour Image:AnneCleves.jpg|Anne af Cleves Image:CatherineHoward.jpg|Catherine Howard Image:CatherineParr.jpg|Catherine ParrDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: