Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Helmuth Nyborg

Helmuth Nyborg (født 1937) er en dansk professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet. Han forsker især i sammenhængen mellem hormoner og intelligens; bl.a. har han arbejdet med at øge intelligensen hos piger med Turners syndrom ved at give dem østrogen-tilskud.

Sammenhængen mellem mentale evner på den ene side og hormonelle eller genetiske faktorer på den anden side er kontroversiel. Mange humanister accepterer ikke en sådan sammenhæng. Derfor har Nyborg haft vanskeligt ved at formidle sine resultater, og løsningen for ham har været at fremsætte så provokerende påstande, at de alligevel bliver citeret i medierne. Derved er han blevet kendt. Nyborg hævder, at der eksisterer en generel intelligens, kaldet g, og at denne er 60-80 % arvelig, hvilket så vidt vides er korrekt. Baseret på bogen The Bell Curve hævder han, at der er forskelle mellem menneskeracer i generel intelligens, og baseret på egen og andres forskning hævdede han i 2003, at mænds generelle intelligens er ca. 5 IQ points højere end kvinders (dvs. 5 % højere), hvilket udløste et ramaskrig. Oprindeligt cirkulerede tallet 27% i medierne, men det skyldes en journalists misforståelse af en korrelationskoefficient på 0,27.

Negativ evolution

Nyborg hævder også, at mødre med lav IQ får børn tidligere og i større antal end andre kvinder. Det skulle betyde, at personer med lav IQ efterhånden kommer til at udgøre en stadigt større del af befolkningen. Han mener, at man bør undgå dette ved frivillige eller ufrivillige ordninger, sådan at kvinder med lav IQ får færre børn end nu, eller kvinder med høj IQ får flere børn end nu. Derfor kritiseres han for at gå ind for eugenik, også kaldet racehygiejne.

Naturen har forlængst taget højde for det alvorlige problem, at en dårlig egenskab i en periode kan være en fordel, så derfor arbejder evolutionen over længere tid, over hundreder af generationer, hvor Helmuth Nyborg kun måler ud fra en generation.

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: