Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Helleristning

En helleristning er symboler, figurer, afbildninger ristet i sten, sædvandlingvis af forhistoriske folk.

Mange helleristninger anses at repræsenterer et eller andet, men som vi ikke indtil videre har kunnet afkode.

Table of contents
1 I Skandinavien
2 West Virginia helleristningerne
3 Kilder/referencer
4 Se også
5 Eksterne henvisninger

I Skandinavien

I Skandinavien stammer de hovedsageligt fra Bronzealderen men også ind i den ældste del af jernaldren, og flest findes i Bohuslän i Sverige, omkring Oslofjorden i Norge; I Danmark findes de flotteste på Bornholm.

Der findes mange små skålformede fordybninger (skålgruper), der tolkes som soltegn, men også mange med hjul, mænd med våben, skibe, processioner, øksebærende mænd med rejst fallos, dyr, jagt- og parringsscener med mere. De antages at have religiøs eller magisk betydning.

En teori siger at de små skålformede huller stammer fra udvining af medicin af stenen. Hvilket ville forklare hvorfor at skålgruperne kan forekomme på stenenes kanter. Måske betød stenpulveret gradvist mindre. Da fugerne i stenen med tiden bliver smaller og lavere. De yngste er skåret med kniv i skiffer. Ifølge Tatius så symbolicerede skibstegnene den ægyptiske gudinde Isis.

West Virginia helleristningerne

Det er værd at bemærke West Virginia helleristningerne pga. de kontroverser som udbrød over dem i 1980'erne. Barry Fell (Howard Barraclough Fell), en marinebiolog professor emeritus ved Harvard University, offentliggjorde en artikel i 1983, med beskrivelse af hvordan han havde decifreret adskillige steders helleristninger i det sydlige West Virginia. Han anså helleristningerne for at være skrevet i Ogam, en Irsk keltisk skrift dateret til 6. århundrede til 8. århundrede. Adskillige landes sprogforskere har forkastet hans decifrering.

Kilder/referencer

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: