Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Have

Ordet have betyder "det hegnede". Tidligere blev det samme ord også brugt om

Alle har det fælles, at de er indhegnede områder, beregnet til et bestemt formål. Den anvendelse af ordet stammer fra en tid, da landskabet ikke var hegnet, som det er i dag. Kreaturerne var enten tøjrede eller også var de under opsyn af en hyrde. Markerne var ganske vist hegnede, men kun indtil høsten. Derefter "opgav man ævred" (hegningen) og brugte kæppene som pindebrænde.

I nutidens forstand er det altså hegnet, der sætter haven som have. Det er der ikke mange problemer i, for de fleste danske haveejere foretrækker at være omgivet af en eller anden form for hegn, der på én gang markerer territoriegrænserne og skærmer jordstykket mod den hårdeste klimafaktor i Danmark: vinden.

Haver kan dyrkes på mangfoldige måder, og ingen af dem er sådan set bedre end andre, men skik og brug eller forskellige bestemmelser betyder ofte, at der kun er begrænsede muligheder for at gøre noget anderledes end naboerne. I de fleste haver finder man en hel række elementer, der ganske vist ikke er nødvendige hver især, men som alligevel føles så "rigtige", at de fleste har dem:

Det kræver en del forudsætninger at kunne tilplante og pleje en have. Der er dels en viden, som skal skaffes, og dels en række færdigheder, der skal opøves. Havedyrkning er en grænseadfærd: På den ene side beskæftiger man sig med naturen og skal have indsigt i dens virkemåder. På den anden side er havekunst "kultur" (dyrkning) i alleregentligste forstand. Haver er simpelt hen dyrket natur.

Skematisk fremstilling af spændvidden mellem polerne natur og kultur.
Havekunstens historie har set mange løsninger på balancen mellem natur og kultur. Bevægelsen er først gået mod mere og mere kultur med et klimaks i barokhaverne (f.eks. Vaux-le-Vicomte). Senere har naturen vundet mere og mere indpas med en foreløbig slutsituation i form af naturnær have og permakultur (f.eks. den projekterede have ved Ground zero-mindesmærket).

Den engagerede amatør kan skabe pragtfulde haveoplevelser, men ofte må man ty til professionel hjælp i anlæggelsesfasen eller i en eventuelt senere renoveringsfase. Her kommer den faglærte gartners kundskaber på prøve. Dels skal haven tilpasses kundens ønsker, dels skal den kunne fungere under naturens vilkår og dels skal den have en form, som viser det dyrkede præg. Man har sagt det på den måde: "som musikerne er nødvendige for komponisten, sådan er gartnerne nødvendige for havearkitekten".

Det er havedyrkningens stolthed, at man formår at skabe noget vedvarende smukt, som er i stadig udvikling, men under planlagt og hårfin kontrol.


Denne artikel var dagens artikel den 16. april 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: