Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Håndbog for vakse galakseblaffere

Håndbog for vakse galakseblaffere, udtænkt af Douglas Adams, kom til verden som en komisk radiodrama-serie. Siden har historien gennemgået tilstandsformerne romanserie, tv-serie og computerspil. En spillefilm får premiere i 2005.

Historien om historien (uddrag)

Bøgerne kaldes "en
trilogi i fem dele". Takket være bl.a. sin geospecifikke frihed (helt bogstaveligt) bliver serien dyrket verden over for sine bizarre situationer og sidehistorier, samt endnu længere ude figurer, fænomener som Babelfisken, Vogon-poesi, uendelig usandsynlighedskraft, flyvningens hemmelighed, Slartibartfast, den paranoide androide Marvin og "svaret på det store spørgsmål om livet, universet og alt det der", anarki, ironi og de medfølgende politiske stikpiller.

Originaltitlen, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, ses ofte forkortet til "HHG", "HHGG", "HHGTTG" or "H2G2". Grunden til miseren er nok ordet Hitchhiker. Det bliver ret konsekvent stavet forskelligt fra udgave til udgave af tilstandsformen romanserie. Man kan nævne "Hitch-Hiker's Guide", "Hitch Hiker's Guide" og "Hitchhiker's Guide". Adams skal efter sigende selv have foretrukket Hitchhiker.

Man bør være opmærksom på, hvilken Håndbog for vakse galakseblaffere der er tale om. For Håndbog for vakse galakseblaffere kan nemlig være selve historien i tilstandsformen romanserie eller, det første bind i samme romanserie eller leksikonet som spiller en så afgørende rolle i romanserien, at den simpelthen har fået navn efter det. Desuden kan der være tale om radiohørespillet, tv-serien eller spillefilmen.

Radioseriens seks første afsnit (+ et syvende den jul) blev sendt i 1978, og allerede i 1979 kom den første bog, som var baseret på de første fire radioafsnit. I 1980 kom yderligere fem radioserieafsnit, og let omrokerede blev de til den anden bog. Herefter sluttede radioserien, og romanserien fortsatte ud af adskillige af sine egne spor. I 2004 sendte BBC nye afsnit i serien og flere er planlagt.

De to første bøger førte på deres side en tv-serie i seks afsnit med sig, som gik i luften i 1981. Serie har været genstand for en del versionering, men den seneste DVD-udgave hævdes at være den sidste og endelige version. I 1984 kom historien i en udgave som interaktiv fiktion, dvs. tekstbaseret computerspil.

Med den mediehistorie, som fortællingen har gennemgået, har mere almindelig merchandising været uundgåelig. Således skulle det være muligt at købe et stort badehåndklæde broderet med ordene: "... any man who can hitch the length and breadth of the galaxy and still know where his towel is is clearly a man to be reckoned with", som en reference til bøgerne.

Den femte bog, Mostly Harmless (ikke oversat til dansk), skulle have været afslutningen på denne "til stadighed mere upræcist benævnte trilogi". Men da Douglas Adams døde i 2001, var han i gang med at skrive endnu en bog, med arbejdstitlen The Salmon of Doubt, som han havde givet udtryk for, enten skulle være et bind mere i glakseblaffer-serien eller i hans anden serie om Dirk Gently.

En filmatisering instrueret af Garth Jennings havde premiere i USA 26. april 2005.

De fem bøger i galakseblaffer-trilogien

  • Håndbog for vakse galakseblaffere, 1985 (orig. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1979)
  • Den sidste restaurant i universet, 1986 (orig. The Restaurant at the End of the Universe, 1980)
  • Livet, universet og alt det dér, 1987 (orig. Life, the Universe and Everything, 1982)
  • Farvel - og tak for fisk, 1988 (orig. So Long, and Thanks For All the Fish, 1984)
  • Mostly Harmless, 1992 - ikke oversat til dansk

Radiospillet på dansk

I efteråret
1989 sendte Danmarks Radios P1 de seks første afsnit af radiospillet under titlen Turen går til mælkevejen, oversat af Jesper Klein.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: