Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Gustav Vasa

1542'']] Gustav Vasa,er formodentlig født 12. maj 1496 på Lindholmens gård i Vallentuna, død 29. september 1560, konge af Sverige 15231560. Søn af Erik Johansson (Vasa) og Cecilia Månsdatter. Gustav Vasa ligger begravet i Vasakoret, Uppsala domkirke

Det var Gustav Vasa som indførte arveretten til tronen, og befriede Sverige fra Danmark.

Som ung var han fanebærer i slaget ved Brännkyrka 1518 hvor Sten Sture d.y bød på hårdnakket modstand mod Christian 2.s tropper. Danskerne manglede forsyninger, og kongen foreslog en våbenhvile, hvor svenskerne skulle stille nogle fremtrædende mænd som gidsler, for hans sikkerhed under forhandlingerne. Han brød aftalen og rejste istedet bort med gidslerne, hvoraf en var den kun 22-årige Gustav Vasa.

Gustav Vasa sad en tid fanget på Kalø slot, men det lykkedes ham at flygte til Lübeck.

I 1520 kom han til Sverige, og efter Det Stockholmske Blodbad hvor hans far, 2 af hans onkler og flere andre slægtninge blev myrdet, og hans mor og mormor, og 3 søstre blev fængslet i Blåtårn i København besluttede han at gå til oprør mod Kristian Tyran som han blev kaldt efter ugerningen.

Det lykkedes ham at rejse befolkningen i det meste af Sverige mod danskerne, og i august 1521 blev han i Vadtene valgt til rigsforstander, og i oktober indledte de belejringen af Stockholm.

I 1522 sluttede Lübeck forbund med Gustav Vasa, og de sendte en flåde til Stockholm, der så blev fuldstændig indesluttet.

6. juni 1523 blev han i Strängnäs udråbt til konge, og et par uger senere kapitulerede Stockholm. Dette var afslutningen på Kalmarunionen



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: