Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Gudfred/Gøtrik/Gudrød

Gudrød vejdekonge kaldes også Godfred, og er den samme, som de franske annalers "Guthfridius". Fordi den sagnfigur, som han er opkaldt efter hedder noget forskelligt, på forskellige sprog. (Henholdsvis faderen til den nordiske Sigurd Fafnersbane og faderen i Nibelungenlied).

Han skal have myrdet sin bror Halvdan på opfordring af sin kone Åse. Hun skal også have fået Gudrød myrdet. Hun har sikkert været formynder for hans mindreårige sønner. Erik Barn og broderen, Halvdan Snjalle.

Gudrød skal have været en efterkommer (søn) af Budle, dattersøn eller brodersøn af kong Sigfred. Han havde en bror som hed kong Halvdan (Af Sydnorge?) og mindst to sønner kong Erik Barn og kong Halvdan Snjalle opkaldt efter den afdøde broder. Gudrød var vist nok barnebarn af Siger.

Mange regner Gudrød som søn af Halvdan Bjerggram, og regner Halvdan som søn af Eyetein Fjært, men de tre var nok samkonger (Samtidige konger i hversin del af riget). Eftertiden har søgt efter slægtslister, hvor samtiden kun har samlet på de levende konger, derved er der sket en forveksling af de to Halvdan'er.

"Vejde" betyder "jagt", at han har været jæger, eller også Navnet kan også henvise til navnene med endelsen -mark

Han efterfølger kong Sigfred omkring 804 , og i 808 angriber han den rige handelsby, Reric, det nuværende Wismar i Mecklenburg, som ødelægges. Efter sejren føres byens købmænd til Hedeby, for at fremme handlen der. I 810 angriber han Frisland, med en flåde på 200 langskibe. Han støttede Sacherne mod Karl den Store, men det kom aldrig til en direkte konfrontation mellem de to herskere.

Han nævnes som Hedebys grundlægger, og har ifølge de franske årbøger stået for opførelsen af en stor del af Dannevirke. hvilket dog ikke kan være rigtigt.

Kong Godfred myrdes i 810 af en af sine Hirdmænd. Han efterfølges af sin brorsøn Hemming

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: