Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Grønlandsk

\'Grønlandsk' (kalaallisut, menneskenes sprog) er en del af Inuit-Aleut-sprogstammen, der tales i hele det arktiske område.

Grønlandsk er et polysyntetisk sprog, dvs. at hvert enkelt ord består af mange betydningsenheder. På grønlandsk kan man derfor ofte udtrykke en hel dansk sætning med et enkelt ord.

Dette kan være årsagen til myten om, at der på grønlandsk skulle være særligt mange ord for sne. Grønlandsk har kun to distinkte ord for sne, nemlig qanik (sne, der falder) og aput (sne, der ligger på jorden).

Grønlandsk har tre hoveddialekter, nordgrønlandsk, østgrønlandsk og vestgrønlandsk. De tre dialekter er distinkte, men de fleste grønlændere forstår østgrønlandsk, der også ligger til grund for det grønlandske skriftsprog

Selvom det grønlandske talesprog er beslægtet med de øvrige arktiske sprog, er det grønlandske skriftsprog markant anderledes. Dette skyldes blandt andet den relativt tidlige overgang til et enhedsskriftsprog; grønlandsk blev standardiseret af Samuel Kleinschmidt i 1850'erne, og grundlæggende revideret i 1973. Grønlandsk skriftsprog anvender det latinske alfabet.


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: