Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Grammofonplade

78-grammofonplade
En grammofonplade indeholder lagret lyd og kan afspilles på en grammofon.

De tidligste plader blev lavet i lak og drejede rundt med en hastighed på 78 omdrejninger i minuttet.

Senere gik hastigheden ned til 45 omdrejninger - pladen blev mindre og kunne ofte indeholde et enkelt nummer på hver side - eller på engelsk: single. Begrebet EP (engelsk forkortelse for Extended Play) blev også anvendt, fordi den lille plade rummede mere lyd end den store 78-plade.

Endnu senere fandt man på 33⅓ omdrejninger i minuttet - hvilket gav anledning til et nyt navn, lp-grammofonpladen, hvor lp er en engelsk forkortelse for Long Play

Nu er der lige pludselig mulighed for at opbevare en hel times lyd - endog i hi-fi og 2-kanals stereo - hvilket tvinger kunstnerne til at indspille måske op til 12 numre i et lp-album

Senere forældes teknologien og erstattes af audio-cd eller Compact Disk Audio, og dog bruges den traditionelle grammofon stadig i diskoteker - bl.a. fordi en disk-jockey har mulighed for håndmanipulation med en grammofonplade og derved mulighed for at skabe nye lyde.

Eksterne henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: