Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Gdansk

Gdańsk (på tysk Danzig, traditionelt anvendt også på dansk), er en gammel pommersk havneby, beliggende ved Weichsels munding. Byen var tidligere tysk og blev besat af Stalins Røde Armé i 1945 og givet tilbage til Polen. Gdańsk er hovedstad i voivodskabet Pomorskie.
  • Areal: 262,0 km²
  • Befolkning: 462,700
  • Beliggenhed: N 54°22' E 18°38'
  • Telefonkode: (+48) 58

Danzig blev grundlagt som en tysk by i 1224 eller 1225. Som købmands-, handels- og havneby fik den stor betydning i østersøområdet. Den kom 1308/09 under den Tyske Ridderorden, blev medlem af hansaen, var i krig med dronning Margrethe, og accepterede 1454 den polske konges lensoverhøjhed mod løfte om rettigheder og uafhængighed. Byen var således de facto en uafhængig tysk byrepublik med bl.a. egen valuta. I sin økonomiske storhedstid omkring år 1650 havde den tyske købmandsstad Danzig nærmere 80.000 indbyggere, og var altså over ti gange så stor som datidens Berlin, og meget større end Hamborg.

I 1793 blev Danzig en del af kongeriget Preussen. Byen forblev i Preussen indtil 1920, med et kort afbrud under Napoleonskrigen. 1815-29 og derefter igen fra 1878 var Danzig hovedstad i provinsen Vest-Preussen.

Efter første verdenskrig besluttede sejerherrerne, at Danzig skulle blive en fristad under Folkeforbundets overhøjhed.

Af 330.000 mennesker der levede i Danzig i folketællingen af 1910, var over 95 % tyskere, medens 3 % var polakker. I 1923 talte 97,6 af befolkningen tysk som modersmål. Ved krigsudbruddet 1939 blev Danzig igen en del af Tyskland, og fungerede som hovedstad i provinsen Danzig-Vestpreussen.

I 1945 blev byen okkuperet af sovjetiske styrker, og var åsted for vild plyndring og ødelæggelse, før den blev sat ild til. Næsten hele Danzigs befolkning måtte flygte eller blev deporteret eller dræbt. Omkring 100.000 mennesker omkom, og omkring 1950 levede ca. 285.000 Danzigere i eksil. Byen er i de senere år forsøgt opbygget delvis i sin tidligere form.

Danzig var fødested for Bernhard von Reesen, Gabriel Daniel Fahrenheit, billedhuggeren Andreas Schlüter, Jacob Theodor Klein, Johannes Hevelius, filosoffen Arthur Schopenhauer, Daniel Gralath, Max Halbe og Nobelprisvinderen Günter Grass, der har skildret sin barndoms Danzig i den berømte Danzig-trilogi, bl.a. Bliktrommen.

Se også: Trójmiasto (historiske Dreistadt, «Tre byer»)


Denne artikel var dagens artikel den 7. oktober 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: