Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Fysikkens historie

Mennesket har altid undret sig over hvordan naturen fungerede og hang sammen, ligeledes hvordan livet og universet er opstået.

Table of contents
1 Fra filosofi til eksperiment
2 Newtonsk fysik
3 Moderne fysik

Fra filosofi til eksperiment

I tidligere tider var fysik ren filosofi, og der blev aldrig, eller kun sjældent, foretaget eksperimenter. I stedet filosoferede man over diverse teorier, og derfor mente man eksempelvis også engang, at et legemess masse havde indflydelse på, hvor hurtigt det faldt til jorden. Galileo Galilei var blandt grundlæggerne af den eksperimentielle fysik, og han mente, at man rent faktisk måtte afprøve, om det nu også forholdt sig sådan med tyngdekraften, hvis eksistens man dog endnu var uvidende om. Det viste sig, at to legemer, der har forskellig vægt, faktisk falder lige hurtigt, vel at mærke i et lufttomt rum.

Newtonsk fysik

Efter at Isaac Newton havde været med til at opfinde differentialregningen, opdagede han tyngdekraften. De fleste har hørt historien om, at han sad og sov under en træ og fik et æble i hovedet, men nogle af hans egne papirer tyder, på at det var noget, der gik op for ham over længere tid. Det grundlæggende spørgsmål var, om den kraft, der holdt ham stående på Jorden og den kraft, der holdt Månen i kredsløb om Jorden var én og samme kraft. Det skulle vise sig at være tilfældet. Herefter formulerede Newton sine tre love, der blev grundlæggende for den fysiske mekanik frem til den dag i dag.

Moderne fysik

Den moderne fysik blev grundlagt med atomfysikernes og Albert Einsteins arbejde omkring det 20. århundredes begyndelse. I 1905 publicerede Einstein sin specielle relativitetsteori og i 1916 den genrelle. Dette revolutionerede vores opfattelse af universet. Siden da har man forsøgt at af- eller bekræfte relativitetsteorien, men ingen af delene er lykkedes endnu.


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: