Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Frederik 8.

Dansk konge af den Glücksborgske (Lyksborgske) slægt 1906-1912.

Frederik VIII, søn af Christian IX og Louise af Hessen-Kassel, fødes den 3 juni 1843. Han er konge af Danmark fra 1906-1912. Han valgsprog er "Herren er min Hjælper". I 1869 gifter han sig med prinsesse Lovisa af Sverige. De får i alt 8 børn: Christian (X), Carl (kong Haakon VII af Norge), Harald, Gustav, Louise, Ingeborg, Thyra og Dagmar. Allerede som nygifte overtager kronprinseparret det smukke Charlottenlund Slot som sommerbolig. Her er flere af deres børn født, og her har Frederik VIII et fristed, langtvæk fra virakken på Amalienborg.

Som ung studerer prins Frederik statsvidenskab i Oxford og interesserer sig også for videnskab, kunst og kultur. Senere gennemgår han en omfattende militæruddannelse. Han foretager adskillige rejser, bl.a. til London, Paris, Berlin, Stockholm, Færøerne og Island. Han forbereder sig med omhu til sin kongegerning - han er kronprins i 43 år - men får kun 6 år på tronen. Kongen, som er liberal af indstilling, er i modsætning til faderen tilhænger af systemskiftet i 1901, hvor partiet Venstre kommer til magten.

I de sidste år er kongens helbred svækket af en hjertesygdom, og under et ophold i Hamborg bliver Frederik VIII fundet død om aftenen den 14. maj 1912. Det varer nogle timer, inden det går op for de tililende, at det er kongen af Danmark. Han gravsættes i Roskilde domkirke. Frederik VIII efterfølges af sin søn Christian X.

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: