Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Frådsten

Frådsten eller kildekalk er en porøs kalksten, som er dannet ved kilder med et højt indhold af "bikarbonat" eller Ca(HCO3)2. Når vandet kommer op i fri luft, damper CO2 væk, og tilbage bliver vand og kalk.1 Det sidste er uopløseligt og aflejres som frådsten. I frisk og våd tilstand er stenen let at forarbejde, men når den bliver tør er den hård og vejrbestandig.

.]]

Den er anvendt til byggemateriale i nogle af de ældste Kirker; I Danmark findes den især i Østjylland (se Vor Frue Kirke (Århus)) og omkring Roskilde Fjord.

Frådstenen i Roskilde ligger i et samlet lag nede i jorden i ca. 1,5 meters dybde. Muligvis er den dannet som et permafrost fænomen og ikke dannet af kildevand.

Frådsten blev også brugt til fremstilling af mørtel.

1Når det samme sker ved kogning af postevand, kaldes kalkaflejringen for kedelsten.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: