Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Fossil

Et fossil, eller en forstening er aftrykket af et dyr eller en plante i sten - eller i sjældne tilfælde i rav. Specielt havlevende dyr kan findes som forsteninger i skrænter, der er gammel havbund, der ved jordens forskydninger er hævet op og blevet til fastland.

Den lille ø Fur i Limfjorden er kendt for sine skrænter, der indeholder mange meget fine fossiler. Fotoet er fra Fur Museum. Det viser en uddød fisk, der engang levede i havet omkring Danmark. På Fur er skrænterne usædvanlige da fint materiale har aflejret sig her meget hurtigt. I leret, kaldet moler, er derfor fine detaljer i fossilerne bevaret, selv den fossile fisks skæl ses tydeligt. På museet findes også fossiler af insekter, fugle og padder.

De fleste forsteninger er noget grovere i detaljerne. Dette skyldes bl.a. at materialet først er blevet bevaret efter en vis tid efter dyrets død, så kun skeletdele og tænder af dyret er tilbage.

Andre steder i Danmark kan man også være heldig at finde fossiler, f.eks. i Gram Teglværksgrav, hvor bl.a. 18 meget sjældne fossiler af fortidshvaler er fundet. Selv i småstenene ved stranden eller i perlegrus kan man være heldig at finde fossile dele, specielt nåle af søpindsvin og vættelys er almindelige.

Fossilerne i rav indeholder oftest små insekter. Insekterne er fanget i en klump harpiks. Harpiksen er endt i havet og efter 30-50 millioner år er harpiksen omdannet til rav. Da dyret omsluttes af harpiks med det samme, så nedbrydningsprocesserne stoppes er ravfossiler altid ufatteligt velbevarede. Det har endda været diskuteret om man kunne udvinde DNA fra disse fossiler. Indtil videre er det dog ikke lykkedes.

Af og til dukker et dyr op som man troede var uddød. Det mest berømte eksempel er den blå fisk (Latimeria chalumnae), men der er også andre eksempler, f.eks. det lille krybdyr tuataraen, eller fuglen takahe, begge fra New Zealand. Dyr, der ellers menes at være uddød for længst, men alligevel dukker op kaldes ofte for "levende fossiler".

Videnskaben, der beskæftiger sig med fossiler, kaldes palæontologi.

Fossiler, som findes i Danmark, kan somme tider falde ind under loven om danekræ, dvs. pligten til at aflevere det fundne til et dansk museum - mod en findeløn. Jf. Museumsloven (lov nr. 473 af 7. juni 2001). Loven rummer bl.a. bestemmelser om museernes ekspropriationsret for danefæ og danekræ.

Eksterne kilder/henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 19. oktober 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: