Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Fødenet

Tilbage til økologi
I et økosystem består et fødenet af et netværk af fødekæder. Et fødenet er dermed også et skema over hvilke dyr, der er afhængige af hinanden.

Organismeroller:

  • Græsningsfødekæder
    • producenter er planter eller alger, der har fotosyntese.
    • konsumenter er dyr eller mikroorganismer, og det kan være alt fra de primære konsumenter (planteæderne) til sekundære eller tertiære konsumenter (kødædere og parasitter).
  • Nedbryderfødekæder
    • nedbrydere er bakterier, svampe og andre organismer, der nedbryder organisk stof af alle slags for at udvinde energien i stoffet. Derved tilbagefører de mineraler til miljøet.

I et fødenet vil der være færre organismer (rovdyr) at finde på hvert "højere" trin (se trofisk niveau), når man følger forbindelserne i fødenettet op langs en fødekæde. Dette skyldes, at en del af den konsumerede energi går tabt som termisk energi (varme).

Alle fødenet har deres udgangspunkt i de autotrofe planter. De bliver ædt af næste led, planteæderne, men fra og med tredje led, findes der kun kødædere (carnivores). Uanset hvad de er i levende live, så ender de alle som fødekilde for nedbryderne, som har deres helt specielle fødenet i jorden.

Se også

Kilder

  • Dieter Heinrich og Manfred Hergt, Munksgaards Økologiatlas ISBN 87-16-107756


 

Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.
Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: