Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Fodbold

Dette er et stoppested for Minibussens destination Sportsgrene.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Fodbold er en udbredt sportsgren. Verdensmesterskabet i fodbold er en af de begivenheder, der ses af flest mennesker på jorden.

Fodboldmålet er 2,44 meter (8 engelske fod) højt og 7,32 meter (8 yard) bredt. Fodboldbanen skal være mellem 90 m og 120 m lang og mellem 60 og 90 m bred (og den må ikke være kvadratisk), men til internationale turneringsformål skal banen være mellem 100 m og 110 m lang og mellem 64 m og 75 m bred. Belægningen er normalt naturligt græs, men kunstgræsbaner vinder for tiden indpas.

Der er 11 fodboldspillere på hvert hold, heraf 1 målmand. Som navnet antyder bruges foden, dog må målmanden godt bruge sine hænder. Markspillerne har forskellige opgaver, nogle befinder sig i forsvaret, nogle på midtbanen og enkelte i angrebet. Hertil kommer reservespillere, normalt 3 samt trænere og holdledere.

En fodbolddommer på banen og en linjevogter i hver side dømmer en fodboldkamp. De kender fodboldloven og skal i et brøkdel af et sekund kunne afgøre, hvem der fejlede og dømme derefter. Den mest kontroversielle regel er 'offside'-reglen, og den måske mest dramatiske dom er straffespark.

Så mangler vi kun en vigtig detalje, nemlig en fodbold. Den runde tingest gælder det om at skyde i mål, og formålet med en fodboldkamp er enkelt nok: At score et mål mere end modstanderen. Hvis begge hold undlader at score - eller scorer de det samme antal mål, så ender kampen uafgjort.

I Danmark er Dansk Boldspil Union (DBU) den øverste ansvarlige for alle fodboldklubber. Fra denne forening styres også fodboldlandsholdet, som udmærkede sig i 1992 ved at vinde Europamesterskabet.

Lokalforeningerne KBU,SBU, FBU, JBU, BBU mv. styrer de lokale amatørforeninger, idet det skal nævnes, at professionel fodbold holdt sit indtog i - var det 70'erne eller 80'erne? Og her er styreenheden vist mere penge end forstand :-) - eller sagt på anden vis: Kærligheden til amatørfodbold kender næsten ingen grænser, og den bliver dyrket af begge køn helt fra 3-års alderen i poderækker via mikroput og miniput og lilleput til drenge/piger, juniorer, ynglinge, seniorer, "oldboys/-girls" samt veteraner og superveteraner.

Table of contents
1 Mesterskaber
2 Fodboldklubber
3 Eksterne henvisninger

Mesterskaber

Fodboldklubber

Eksterne henvisninger

Dansk Boldspil Union


Denne artikel var dagens artikel den 17. oktober 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: