Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Farveblindhed

Farveblindhed er nedsat farvesyn.

Nogle farveblinde er rødblinde, mens andre er grønblinde. En del har blot nedsat farvesyn, hvorfor betegnelsen farveblindhed kan forekomme lidt misvisende. Mindre udbredt er blå/gulblinde og fuldstændigt farveblinde.

Farveblindhed og nedsat farvesyn skyldes ofte manglende fotopigmenter i øjet eller fejl i hjernebarken, kortex. Tilstanden er genetisk arvelig.

8% af mænd og 0.3% af kvinder er farveblinde. Denne skævhed skyldes at genet for farveblindhed sidder på X-kromosomet (X-bunden arv) og er recessivt (vigende).

Forekomsten af farveblindhed er dog ikke den samme over hele verden. Ifølge neurologen og forfatteren Oliver Sacks er mere end 6% af befolkningen på øen Pingelap fuldstændigt farveblinde.

Der er ingen grund til at stigmatisere børn, der får konstateret farveblindhed. Man kan sagtens leve et helt normalt liv som farveblind. Nogle får aldrig konstateret det, men lever i uvidenhed et helt liv. Farveblinde kan dog ikke blive piloter, men de fleste andre jobs. Der er f.eks. farveblinde elektrikere, ligesom kemikeren John Dalton var farveblind.

Men der kan være gode grunde til at tage hensyn til eventuelt farveblinde besøgende, når man f.eks. designer hjemmesider. Der er nemlig mange især rød/grøn farveblinde mænd.

Table of contents
1 Typer af nedsat farvesyn
2 Se også
3 Eksterne links

Typer af nedsat farvesyn

Farvesvaghed (Anomal trikomasi/trikomatopsi):

Farveblindhed (Dikromasi/Dikromatopsi):
  • Protanopi. Rødblindhed. 1% af alle mænd.
  • Deuteranopi. Grønblindhed. 1% af alle mænd.
Sjældne typer:
  • Tritanopi. Blåblindhed.
  • Akromatopsi. Fuldstændig farveblindhed.

Se også

Eksterne linksDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: