Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Euro

Euro er en fælles europæisk møntenhed der blev indført den 1. januar 2002 af 12 EU lande.

Danmark stemte ved en folkeafstemning den 28. september 2000 nej til euroen (53,2% imod, 46,8% for).

Sverige stemte ved en folkeafstemning den 14. september 2003 nej til euroen.

Euroserien består af 7 sedler i størrelserne: €5, €10, €20, €50, €100, €200 og €500 og 8 mønter: 1¢, 2¢, 5¢, 10¢, 20¢, 50¢, €1 og €2.

20¢-mønten har form som en "spansk blomst", hvilket vil sige den er rund med indadgående buer.

Eurosymbolet

Eurosymbolet kombinerer et E eller et græsk epsilon med de to parallelle streger, man ofte ser i valutasymboler.

Det vides ikke med sikkerhed, hvem eurosymbolet blev designet af. Nogle medier hævder, det blev skabt af tidligere designer ved EF Arthur Eisenmenger, mens andre påstår, det blev skabt af en lille gruppe ledet af Alain Billiet. Muligvis er ingen af disse forklaringer korrekte, da Den Paneuropæiske Union udsendte en '1 euro'-medalje i 1972, hvorpå man kan se et symbol, der i høj grad ligner det nuværende eurosymbol.

Euro-tegnet findes på tastaturet og i standardtegnsættet på moderne PC'er, men det er så nyt, at det ikke findes i bl.a. ASCII-tegnsættet. Hvis det ikke er tilgængeligt, kan man i stedet bruge ISO-koden EUR.

Områder, hvor euroen bruges

For det første bruges euroen af de tolv medlemmer af ØMU'en: Belgien, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Luxemburg, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig. Nogle områder uden for Europa betragtes som dele af deres moderlande og tilhører derfor denne kategoi: Martinique, Guadeloupe, Fransk Guiana og Réunion (alle dele af Frankrig), Madeira og Azorerne (dele af Portugal), og De Kanariske Øer, Ceuta og Melilla (dele af Spanien).

Derudover anvender Monaco, San Marino og Vatikanstaten euro. De har alle formelle aftaler med EU, hvorfor de udsteder euro-mønter med deres egne nationale sider.

Andorra, Montenegro og Kosova bruger også euro, men de har ingen formel aftale herom og de udsteder derfor ikke deres egne euro-mønter.

Nogle franske territorier (Mayotte og Saint-Pierre et Miquelon) bruger euroen, fordi de før benyttede franske franc.

Dertil kommer nogle valutaer, der benytter et såkaldt 'currency board', hvilket vil sige, at deres kurser er fastlåst over for euroen. Det drejer sig bl.a. om den estiske kroon, den litauiske litas, CFA-franc'en og Cape Verde-escudo'en.

Yderligere nogle valutaer holdes inden for et udsvingsinterval. Det drejer sig bl.a. om den danske krone og den slovenske tolar (begge disse deltager i ERM-2-samarbejdet).

EU-lande, der ikke bruger euroen

Cypern, Danmark, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet og Ungarn er alle EU-medlemmer, men de er (endnu) ikke medlemmer af ØMU'en. Danmark og Storbritannien har formelle undtagelser i traktaterne, der tillader dem af forblive udenfor; de andre lande forventes på et tidspunkt af indføre euroen.

Euroens forgængere

Euroen erstattede ECUen i forholdet 1:1 i 1999. ECUen selv var en erstatning for den europæiske regningsenhed (ERE, RE, UA eller EUA), der efter Bretton Woods-systemets sammenbrud blev indført som afløser for den tidligere enhed, der var knyttet til den amerikanske dollar. Det er denne kæde af europæiske valutaer og regningsenheder, der er årsag til, at en euro i dag er cirka lig en dollar.

Eksterne linksDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: