Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ernst Mayr

Ernst Mayr (* 5. Juli 1904 i Kempten i Allgäu) er en tysk-amerikansk biolog og én af forkæmperne for den moderne neodarwinisme, som er en revideret udgave af evolutionsteorien. Efter mange kollegers mening er han én af de største naturforskere i det 20. århundrede. Han har ca. 20 doktortitler, er bærer af den såkaldte Trekantede biologikrone, Balzan-prisen, International Prize of Biology og Crafoord-prisen.

Table of contents
1 Livsløb
2 Betydning
3 Udvalgte værker
4 Citater
5 Se også
6 Eksterne henvisninger

Livsløb

Ernst Mayr blev ganske vist født i Kempten, men han voksede op i Sachsen. Allerede som barn interesserede han sig for fugle. I 1923 skrev han sin første afhandling om en andeart, han havde iagttaget i naturen. Samme år indledte han sine medicinstudier på universitetet i Greifswald, men han skiftede tidligt over til zoologi og fik arbejde på det zoologiske museum i Berlin. I 1926 fik han 21 år gammel kandidatgraden i zoologi på en afhandling om ornitologi.

Hans vejleder, Erwin Stresemann, sendte Mayr på ekspeditioner til Ny Guinea i 1928 og til Salomonøerne i 1930, hvor han indsamlede fugle til liebhaveren, lord Rothschild. De erfaringer, han gjorde der, blev grundlaget for hans senere overvejelser over evolutionsteorien. I 1931 rejste han til USA for at bearbejde fuglesamlingen i American Museum i New York, det største, naturvidenskabelige museum i verden. Han blev omtrent 20 år i New York, og i 1953 skiftede han til Harvard University i Massachusetts, hvor han sørgede for, at evolutionsteorien fik en bedre anseelse i hos de amerikanske biologer. Selv efter sin pensionering i 1975 arbejdede han videre på Museum of Comparative Zoology ved Harvard University, hvor han stadig er aktiv endnu i dag, hvor han er over 100 år gammel.

Betydning

Mayr blev berømt som den vigtigste fortaler for den "syntetiske evolutionsteori", som bragte Charles Darwins tanke om "naturlig udvælgelse" i overensstemmelse med opdagelserne inden for genetikken. Han skrev grundlæggende arbejder om systematik og særligt om begreberne art og artsdannelse. I 1942 kom hans mest indflydelsesrige bog: Systematics and the Origin of Species, med dyberegående, filosofiske afhandlinger om typologi og essentialisme. I 1998 og 2001 udkom hans seneste bøger: This is Biology og What Evolution is.

Udvalgte værker

  • Systematics and the Origin of Species (1942)
  • Methods and Principles of Systematic Zoology (1953)
  • Animal Species and Evolution (1963)
  • The Growth of Biological Thought (1982)
  • This is Biology: The Science of the Living World (1998) ISBN 3827410150
  • What Evolution is (2001) ISBN 3570120139

Citater

  • "Der er intet, som kan understøtte forestillingen om en personlig Gud. Jeg er ateist. Der har været store evolutionsbiologer, der troede på Gud. Men jeg har aldrig forstået, hvordan man kan have to fuldstændigt forskellige stokværker i hjernen, hvor det ene rummer videnskab og det andet religion."
  • "Jeg tror ikke på noget overnaturligt, men jeg tror heller ikke, at vi kun er sat i verden for at more os. Vi er i verden for at gøre menneskeheden en smule bedre."

Se også

Evolutionsteori Tidslinje for evolutionsforskning Art Artsdannelse Stephen Jay Gould

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: